BEOGRADSKA ZADRUGA

Adresa: Karađorđeva 48

Godine 1882. osnovan je zavod za štednju i ispomoć sitnim trgovcima, zanatlijama i sirotinji Beogradske zadruge. članstvo, odnosno deoničarstvo, sticalo se uplatom od jednog dinara nedeljno, tako da je to postalo narodna štedionica u pravom smislu reči. Investitor Luka Ćelović, predsednik Beogradske zadruge, prvog srpskog društva za osiguranje, podigao je zgradu Beogradske zadruge između 1905-1907. prema planovima arhitekata - Andre Stevanovića i Nikole Nestorovića. Projektovana je kao monumentalni ugaoni objekat, a originalne prostorne kompozicije su izvedene na osnovnim principima akademizma. Oblikovana je u eklektičkom maniru, sa elementima neobaroka i secesije. Zidana je tada najmodernijim građevinskim postupkom, upotrebom armiranog betona, a fasade su obrađene u veštačkom kamenu.

Do Drugog svetskog rata zgrada je pripadala akcionarskom društvu Beogradska zadruga. U posleratnom periodu, često menja namenu i korisnike, ali se u njoj, ipak, najduže zadržao Geološki zavod.

Prostor je iznajmljivan za različite svrhe, između ostalog i za organizaciju žurki i snimanje filmova, usled čega je preostala baština uništena, a unutrašnjost zgrade u potpunosti ruinirana. Bogat fondovski materijal (minerološke, petrološke i paleontološke zbirke) i knjige iz najvrednije stručne biblioteke na Balkanu su većinom uništene ili im se izgubio trag. Danas, u prizemlju zgrade su kancelarije Pravosudne akademije.

Zgrada u Karađorđevoj 48 je 1966. proglašena za kulturno dobro od velikog značaja i pod zaštitom je države. 

/////////// MIKSER FESTIVAL ///////////

25. 05 - 25. 06. 2012.

BRISANI PROSTOR, kustos Dušica Dražić

NAJLEPŠA ZGRADA, kustoski tim Ana Adamović, Milica Pekić / KIOSK

THE GOOD, THE BAD AND THE OVERHEAD, kustos Dorijan Kolundžija

31. 05. 2012.

RAZGOVORI IN SITU, autor panela Marko Jobst