Inicjativa za postavljanje spomenika Luki Ćeloviću

15. 01 13.

Mikser Festival, Društvo Savamala i Beogradski pokret pokreću inicjativu za postavljanje spomenika velikom srpskom dobrotvoru i uglednom trgovcu, gospodinu Luki Ćeloviću, koji je kao zadužbinu Beogradskom Univerzitetu ostavio sve što je stvorio.

Mikser Festival, Društvo Savamala i Beogradski pokret u saradnji sa opštinom Savski venac pokreću inicijativu za postavljanje spomenika velikom srpskom dobrotvoru i uglednom trgovcu, Luki Ćeloviću. U tu svrhu će početkom februara ove godine biti raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika. Pored toga biće organizovane i brojne druge aktivnosti koje će biti vezane i za upoznavanje građana sa likom i delom Luke Ćelovića-Trebinjca.

Nesumnjivo je da je gospodin Luka Ćelović – Trebinjac bio veliki i dobar čovek na dobrom glasu. On ne samo da je bio jedan od najbogatijih beogradskih trgovaca toga vremena, nego je bio i jedan od vodećih graditelja. Pored svega što je sagradio on je čovek koji je Beogradskom univerzitetu (BU) i Beograđanima podario najlepšu ulicu u Beogradu – Karađorđevu ulicu. Gradnja u tom delu grada bila je hrabar, ali definitivno i veoma mudar korak ovog vizionara. Od neuglednog, siromašnog i često plavnog područja stvorio je elitni deo grada. Deo grada u kome je gotovo svaka zgrada spomenik kulture, poznat pod imenom „Savamala“.
Žalosna je činjenica da mi nismo u stanju već decenijama ni da okrečimo ono što je g.Ćelović sazidao za svega nekoliko godina već puštamo da ovo neprocenjivo blago propada iz godine u godinu. Prosto je neprihvatljivo da grad Beograd i gradska uprava, već decenijama nemaju sredstava ili mogućnosti da obezbede sredstva za rekonstrukciju i održavanje onoga što je sazidao jedan čovek.

Od svega pomenutog još strašnije je to što ovaj veliki čovek do danas nije dobio ni spomenik, a kamo li svoju ulicu u gradu u kome je proveo gotovo čitav svoj život i kome je kao zadužbinu Beogradskom Univerzitetu ostavio sve što je stvorio.

Kako bi smo makar donekle ublažili ovu sramotu i pokazali zahvalnost gospodinu Luki Ćeloviću, Beogradski pokret, Društvo Savamala i Mikser festival u saradnji sa opštinom Savski venac pokreću zajedničku inicijativu za podizanje spomenika ovom velikom dobrotvoru. Početkom februara 2013. g. biti raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika. Pored toga biće organizovane i brojne druge aktivnosti ove tri organizacije koje će biti vezane ne samo za podizanje spomenika, nego i za upoznavanje građana sa likom i delom Luke Ćelovića-Trebinjca.

Podeli: