KAŽEM “NE” jednokratnoj PLASTICI!

KAŽEM “NE” jednokratnoj PLASTICI!

KAŽEM “NE” jednokratnoj PLASTICI! 2438 1251 Mikser

Svet je došao do civilizacijske tačke kada sve vapi za promenom. Ono što proizvodimo, koliko trošimo i šta odbacujemo, sve moramo da menjamo. Živimo brzo, hranimo se loše i ponašamo se neodgovorno, pa čista voda, hrana i vazduh, postaju sve dragoceniji za celu planetu.

Zbog toga Mikser i UN Women pozivaju hrabre, odgovorne i istrajne žene da (za početak) na nedelju dana kažu „NE!“ plastici i na ovaj izazov ohrabre svoje majke, prijateljice, koleginice, komšinice, ćerke… Ako ste u ovom opisu prepoznali sebe, javite nam se do 5. novembra jer je broj učesnica ograničen.

Možete nam se pridružiti popunjavanjem prijave na:

https://docs.google.com/forms/d/1Alr2Rru96Oii2Y4AAh7YJIgHTOhuxEUPHnaLxW_B7Tg/edit?fbclid=IwAR0G_3lxRCUBIDGyi5KLSnVFJyEbTn2Aa2VQVqb6uri3i2dz1CJ_xqxhW2g

Od 22. do 30. novembra 30 žena pokušaće da iz upotrebe izbace onu (jednokratnu) plastiku bez koje smatraju da mogu da funkcionišu. U tom periodu, na isti test ćemo staviti i niz ugostiteljskih objekata u Cetinskoj 15 u Beogradu. Na taj način ćemo saznati, da li su nam baš neophodne dve slamke u nes kafi ili ona može da se srkne i iz čaše bez „pomagala“.
Upravo na ovom mestu 7. novembra u prostorijama Marsh Open Space, od 18 do 19,30 sati održava se prva „Eko čajanka“ na kojoj ćemo saznati koja to plastika može da se reciklira, ali i koje su to takozvane alternative, zapravo još lošiji izbor od plastike.

Pokušaćemo da saznamo i koji su najveći izazovi da se trajno odreknemo loših navika u upotrebi plastike, odnosno kakva i čija podrška nam je potrebna da odbijemo potrošački odnos prema životnoj okolini, te koje opcije već imamo na raspolaganju.

Cilj ovog poduhvata je da žene, prepoznate kao nosioci snage za društvene promene, u svojim mikro-sredinama budu inspiratorke svesnijeg i odgovornijeg odnosa pojedinaca prema okolini, sebi i budućim generacijama, ali i da udružene, utiču na svest proizvođača odnosno, pružaoca usluga.