MADE IN – Novi život starim zanatima

MADE IN – Novi život starim zanatima

MADE IN – Novi život starim zanatima 699 458 Mikser

Ima li u vašem gradu još neki parfemdžija? A bombondžija? Znate li šta radi pinter ili sarač? Popravlja li još neko tašne..?

Mikser je jedan od osnivača međunarodne platforme MADE IN koja povezuje majstore starih zanata, na rubu izumiranja, sa energijom mladih, ekološki i socijalno osvešćenih dizajnera.
Njihovom sinergijom nastaju upotrebni predmeti i projekti koji doprinose podizanju svesti najšire javnosti o održivom razvoju dok sa druge strane udahnjuju novi život zanatima koji bi inače nestali.
U ovom projektu učestvuju dizajnersko-zanatski parovi iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Austrije, a izložba njihovih zajedničkih radova biće predstavljena u relevantnim muzejima i galerijama u sve četiri države.
Prva je zakazana za 17. februar u Zagrebu, slede izložbe u Ljubljani u martu, na Mikser festivalu u Beogradu u maju i u Andelsbuhu u Austriji u junu.

Made in je inicijativa za istraživanje, dizajn i baštinu koja podstiče saradnju i razmenu znanja između tradicionalnih zanatlija i savremenih dizajnera. Cilj projekta je obnoviti tradiciju zanatstva i podučiti dizajnere o materijalnoj i nematerijalnoj baštini, stvarajući tako novo, autentično i održivo lice savremenog dizajna. Cilj je promocija evropskog zanatskog nasleđa u sprezi sa savremenom dizajnu, široj javnosti, kako bi se uspostavile platforme za razmenu znanja, konstruktivni dijalog i najzad, novu praksu saradnje.

Ideju o platformi inicirala je sve prisutnija svest o ključnoj ulozi koju stari zanati i radionice igraju u stvaranju i održavanju lokalnog i evropskog identiteta. Ovo se posebno akcentuje u vremenu globalizacije kada je neophodno očuvati lokalne identitete i lokalne specifičnosti. Uz to, proizvodnja zanatskih predmeta podupire održivu praksu jer se oslanja na lokalne materijale i podstiče ponovno korišćenje i popravku postojećih proizvoda, a time sporiju potrošnju.

Made in obuhvata razne aktivnosti kao što su putujuće izložbe, dizajnerske rezidencije i radionice, radionice za profesionalni razvoj zanatlija, kustosa i dizajnera, seminare /konferencije i inovativne aktivnosti za razvoj publike. Kroz te događaje projekt će zagovarati dostupan i inkluzivni dizajn i predstaviti evropsku zanatsku baštinu široj javnosti.

Partneri na projektu su Werkraum Bregenzerwald iz Austrije, Muzej za umjetnost i obrt te Oaza Studio iz Hrvatske. Srbiju predstavljaju Mikser, Nova iskra – Kreativni hab, a Sloveniju Muzej za arhitekturo in oblikovanje.