Made In razgovori na Mikser Festivalu2020

Made In razgovori na Mikser Festivalu2020

Made In razgovori na Mikser Festivalu2020 2000 1333 Mikser

Privodeći cilju Made In projekat osmišljenog kao inicijativa za istraživanje, dizajn i baštinu koja podstiče saradnju i razmenu znanja između tradicionalnih zanatlija i savremenih dizajnera, zadovoljstvo nam je da vam predstavimo Made In sesije održane na Mikser Festivalu2020.

MADE IN RAZGOVORI

Uz niz panela na kojima su učesnici projekta predstavljali inovativna, kokreativna i održiva rešenja nastala u saradnji tradicionalnih zanatlija i dizajnera, čitav MF tematski je bio posvećen održivoj budućnosti, podizanju svesti najšire javnosti o važnosti nalaženja novih rešenja, ali u posebnom kontekstu i sa osvrtom na uključivanje svih, naročito senzitivnih društvenih grupa.

Jedan od glavnih ciljeva MF bila je i edukacija medijskih profesionalaca i podizanje svesti urednika i novinara o gorućoj potrebi da se široki spektar pitanja o životnoj sredini i kroz sve socijalne aspekte, uvrsti u redovno i odgovorno izveštavanje.

Kao uspešnom spoju tradicionalne veštine sa dizajnerskim zahtevima današnjice, na MF smo predstavili i Muzej drvorezbarstva iz Konjica. Reč je o primeru jedinstvenom u regionu, u spajanju bogate porodične tradicije bavljenja zanatom i savremenog dizajna okrenutog održivoj budućnosti!

Cilj Made In projekta je obnoviti tradiciju zanatstva i edukovati dizajnere o materijalnoj i nematerijalnoj baštini, stvarajući tako novo, autentično i održivo lice savremenog dizajna. Made in projekt ima za cilj afirmacije evropskog zanatskog nasleđa i inovativnog savremenog dizajna široj javnosti. Cilj projekta je uspostaviti platforme za razmenu znanja, konstruktivni dijalog i, najzad, novu ko-kreativnu praksu između zanatlija i dizajnera.

Još jedno predstavljanje konjičkog drvorezbarstva i inkorporiranju proizvoda koji nastaju dugo, u malim serijama i namenjeni su dugotrajnoj upotrebi sa mogućnošću popravke i prenamene, imali smo na panelu “Made in – Dijalozi iz karantina”.

ZAŠTO SMO POKRENULI MADE IN

Made in je nastao zbog sve prisutnije svesti o ključnoj ulozi koju tradicionalni zanati i manufakture igraju u stvaranju i održavanju lokalnog i evropskog identiteta. Posebno u ovom dobu globalizacije, zanati – čvrsto utkani u tkivo lokalnih zajednica – predstavljaju način očuvanja lokalnog identiteta i lokalne osebujnosti. Nadalje, proizvodnja zanatskih proizvoda podupire održivu praksu upotrebom lokalnih materijala i podstiče ponovnu upotrebu i popravku postojećih proizvoda i time omogućava sporiju potrošnju (u odnosu na savremeno doba prekomerne potrošnje).

Takođe, oživljavanje zanata, prilika je da se tržištu priključe i senzitivne grupe stanovništva. Na MF govorili smo o ženskom preduzetništvu i izazovima sa kojima se žene susreću kada pokušavaju da se otisnu u preduzetništvo, a naročito u sferi manualne proizvodnje.

Međutim, zanatske radionice nestaju iz urbanih sredina, proterani beskrajnim količinama jeftinih proizvoda „brze mode“. Zanati i male proizvodne produkcije ne nalaze mesto u savremenoj dizajnerskoj praksi. Razlog je pre svega nepostojanje direktne izloženosti novih generacija vrednostima, specifičnosti i tradiciji ovih zanata, koji predstavljaju bitan deo svake kulture.

Made in je do sada organizovao brojne aktivnosti kao što su putujuće izložbe, dizajnerske rezidencije i

radionice, radionice za profesionalni razvoj zanatlija, kustosa i dizajnera, seminare / konferencije i inovativne aktivnosti za razvoj publike. Kroz te događaje projekt omogućio dostupan i inkluzivni dizajn i predstavio evropsku zanatsku baštinu široj javnosti.

MADE IN PRESS KUTAK

Kako bismo poruke sa plodonosnih i inspirativnih razgovora približili što široj publici, Mikser je sa brojnim učesnicima projekta priredio niz intervjua: Orhan Nikšić Zanat, Emir Salkić Muzej Drvorezbarstva, Nikola Radeljković Numen / ForUse, Markica Stanušić NUNC…