#mikserblog: Staša bira autobus

#mikserblog: Staša bira autobus

#mikserblog: Staša bira autobus 940 788 Mikser

Za vikend sam išla poslovno u Beč. Troškove puta je pokrivala organizacija, a na meni je bilo da odaberem kako želim da stignem od Beograda do Beča – avionom, vozom, autobusom ili možda svojim kolima. U današnje vreme, pogotovo ako novac nije faktor u donošenju odluke, većina bi se verovatno odlučila za avion. Ipak, ja sam išla autobusom.

Od navedene četiri opcije, automobila, autobusa, voza i aviona, voz je većini logičan izbor kada uzimaju u obzir održivost i negativnog efekta na životnu sredinu. Ipak, istraživanja su pokazala da je u apsolutnim vrednostima, tokom čitavog svog životnog ciklusa, razlika između štetnog efekta vozova i autobusa minimalna, i čak u prednosti ostavlja vožnju autobusom. Takođe, vozovi u Srbiji često nisu najdostupnija, najpouzdanija ili najbrža opcija, dok su u drugim zemljama često dosta skupi.

Sa druge strane, ako autobus poredimo sa letom avionom, zanimljivo je znati da par koji odluči da na putovanje ide, neminovno dužim, ali održivijim putem koji pruža autobus, smanjuje svoj efekat na zagađenje životne sredine između 55% i 75% u zavisnosti od dužine puta. Na kraju, autobus ima prednost i spram ličnog automobila zbog broja putnika koji dele prevoz i samim tim dele i odgovornost za zagađenje vazduha i prirode (ovo je naravno nije slučaj ako vozite električni auto koji punite strujom dobijenom iz održivih izvora energije).

Brojevi definitivno kažu da je moj izbor autobusa smanjio štetu koje moje putovanje donosi barem duplo spram leta avionom. Ipak, neminovno je da bih avionom stigla barem tri puta brže. Iako ne može da se poredi sa uštedom vremena koju pruža avion, danas postoje kompanije koje pružaju uslugu vožnje od kućne adrese do tačne lokacije do koje idete što, ipak, pruža određeni komfor. Takođe, količina i veličina prtljaga u tom slučaju nisu problem kao što je to slučaj sa avionom. Ako putujete noću, i možete da spavate u prevozu, vožnja od Beograda do Beča autobusom zaista može da prođe vrlo brzo. Vreme koje avion štedi nekome kao pojedincu je vreme pozajmljeno od planete. To je vreme koje jako brzo ističe. Vreme koga nema na pretek. Zato je između autobusa i aviona važnije vreme za svest o svojim postupcima i ponašanjeu se u skladu sa tim. Danas je vreme da menjamo svoje navike.

P.S: Još ako za put spremite sopstvene vegetarijanske sendviče umesto da kupite grickalice na usputnoj pumpi, onda ste zaista, makar malo, ozeleneli svoje putovanje. Ali o sendvičima u nekom narednom tekstu…