Nedelju dana smo skupljali plastiku – sada smo spremni da živimo bez nje!

Nedelju dana smo skupljali plastiku – sada smo spremni da živimo bez nje!

Nedelju dana smo skupljali plastiku – sada smo spremni da živimo bez nje! 1707 2560 Mikser

 Svakog dana prosečno svako od nas iz kuće izbaci 0,8kg otpada. Godišnje, to je oko 320-350 kilograma po glavi stanovnika ili 1,2 tone po četvoročlanoj porodici – na početku susreta „Kažem NE jednokratnoj plastici“ u Marsh Creative Production kazala je Kristina Cvejanov direktorka EkoStar Paka, na drugoj eko-čajanci koju organizuju Mikser i UN Women Srbija.
Savremen način života, tempo i zahtevi koji su pred današnjim čovekom, ne dozvoljavaju radikalnu promenu, ali kaže Kristina, konačni cilj jeste da se svako zapita šta je u njegovoj moći da bira način života sa što manje otpada.
– Treba se radovati malim koracima u tom pravcu. Nije rešenje „zero waste“ i povratak u kameno doba, ali rešenje jeste cirkularni princip ekonomije! Osim toga, stvaranje kritične mase koja odjednom odbija da kupuje proizvode koji nisu ekološki, nateralo bi i proizvođače da se ponašaju drugačije, da razvijaju proizvode koji odgovaraju novim težnjama – istakla je Kristina.

Kristina Cvejanov

Kao stručnjak u oblasti reciklaže, Kristina se osvrnula i na problem „green washing“ – mehanizam velikih kompanija da se kupcima prikažu ekološkijim nego što zapravo jesu. Tako recimo, „green dot“ – potrošači smatraju da je ambalaža reciklabilna ili napravljena od recikliranih matrijala, dok zapravo ovaj znak obaveštava da je kompanija za tu ambalažu platila prava korišćenja znaka i izmirila obavezu plaćanja naknade za ambalažu koja uopšte ne mora biti reciklabilna.
Kristina je predočila i niz korisnih informacija, da recimo, u Srbiji postoje dva postrojenja za reciklažu tetrapaka, ali da se recilklira samo industrijski tetrapak jer ovaj iz domaćinstva zbog prljavštine brzo izgubi svoja svojstva. Takođe, Kristina ističe i da stručnjaci još uvek nisu sasvim sigurni da li su neke vrste plastike štetne po ljudski organizam jer se većina ponaša kao celuloza – nesvarljiva je. bn

Milja Vuković


Potom se okupljenima obratila Milja Vuković, administratorka grupe Za manje smeća i više sreće – Zero & Low Waste Serbia i potkrepljena iskustvom sopstvenog stila života, predstavila moguća, dostupna i kreativna rešenja koja omogućavaju funkcionisanje bez plastike (najveći deo te plastike je ustvari ambalaža
– Uvek sam osećala da je stvar veća od samo plastike. Jeste li se zapitali odakle dolazi naša hrana, kakav je naš transport, odakle dolazi naša garderoba… sve su to naši izbori. Moramo da pokušamo da preuzmemo odgovornost za to što radimo, da priznamo da globalno društvoo ima problem i uložimo kreativni napor. Gotovih rešenja nema. Sistematsko rešenje je samo princip koji stoji iza našeg ponašanja – naglasila je Milja i slikovitim primerom jabuke u jednoj ruci i plastičnom flašom u drugoj, objasnila kako čovečanstvo uporno već 80 godina od plastike bačene u prirodu očekuje da se ponaša kao prirodan otpad.
Donevši „rekvizite“ koji predstavljaju njenu svakodnevicu, Milja je objasnila da kupovinom recimo, šampona u prodavnicama, više plaćamo vodu i ambalažu nego sam proizvod. Kod suvih šampona iz domaće radinosti em kupujete sam proizvod, em podržavate lokalnog zanatliju, em ne donosite kući ambalažu koju posle šaljete na deponiju.
Takvih rešenja je na pretek: pamučni višekratni ulošci, voskirane pamučne krpe umesto prijanjajuće folije, višenamenske kuhinjske krpe od prirodnih materijala, salvete od stare posteljine… Takođe, Milja ne ide iz kuće bez višekratne boce za vodu (čaj, kafu… ), sopstvenog pribora za jelo, ali ni bez pamučne vreće za kupovinu i malih vrećica za robu iz rinfuza.
Priznaje da je povremeno začuđeno pogledaju kada u prodavnicu donese svoju posudu, ali da većina ubrzo pozdravlja njene navike.
Podsećamo, nedelja „Kažem NE jednokratnoj plastici“ startuje 23. novembra žurkom u „Zaokretu“ i traje do 30. novembra. Obećanje da će iz svog života makar na nedelju dana protrati jednokratnu plastiku, potpisalo je dvadesetak žena. Istovremeno, izazovu se priključuju kafići i klubovi u Cetinjskoj 15, a sa ciljem da se proširi svest o štetnosti plastike, ali i da se trajno promene navike.