Održana konferencija za medije 10. Mikser festivala

Održana konferencija za medije 10. Mikser festivala 1312 1540 Mikser

30. januara, u Muzeju nauke i tehnike održana je konferencija za medije povodom 10. Mikser festivala koji će se održati pod sloganom “Cirkuliši!” od 24. do 26. maja na više lokacija na Dorćolu.

Snažno okrenut budućnosti, Mikser festival 2019 je posvećen temama održivog razvoja kao novoj kulturi života i rada. Sedamdeset dva sat neprekidnog dijaloga između umetnika, dizajnera, programera, urbanista, ekologa, inovatora i muzičara imaće zajednički imenitelj u predstavljanju novih modela za kreiranje lepše, humanije budućnosti.

„Cirkuliši!“ – slogan jubilarnog festivala koji se posle godinu dana pauze vraća na regionalnu scenu – na jezgrovit način simbolizuje partnerstvo sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP na pokretanju Platforme za cirkularnu ekonomiju u Srbiji koja će otvoriti novo poglavlje u umrežavanju kulturnog, kreativnog i IT sektora sa stručnjacima za održivi razvoj.

Mikser festival će se ove godine održati na Donjem Dorćolu, u zoni između ulica Francuske i Dobračine, Skenderbegove i Dunavske, u saradnji sa postojećim tačkama urbane kulture kao što su Muzej nauke i tehnike, Dorcol Platz, IT kompleks Levi9, novootvoreni Beogradski market. Uz dvadesetak manjih lokacija na Donjem Dorćolu gde će takodje odvijati programi, Mikser festival će postati najveći festival kreativnosti i inovacija ove godine u celom regionu.

Program Mikser festivala predstaviće više od 500 učesnika kroz 9 programskih celina: Međunarodna konferencija “Shift” sa radionicom “Cirkulaton”, Sajam inovacija, Hakaton za promene, Dizajn zona, CirculArt, Dobra hrana, Eko bazar, Mikser kids i prateći muzički program koji će se održavati u Dorćol Platzu.

Prva potvrdjena imena konferencije, kao što su svetski poznati inovator Ginter Pauli (Gunter Pauli) iz Belgije – autor koncepta Plave ekonomije, Ladeja Godina Košir, pokretačka snaga kružne ekonomije u Sloveniji, centralnoj i istočnoj Evropi ili Tjaša Ficko, zamenica gradonačelnika Ljubljane odgovorna za projekat Ljubljana Zelena prestonica Evrope 2016, ali i najprijatnije iznenadjenje „Shift“-a – Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, ovoga puta u ulozi ekološkog aktiviste i konstruktora prvog balkanskog jedrenjaka na solarni pogon, garantuju izuzetno zanimljiv dijalog na festivalu.

Nikada impresivniji žiri selekcije „Mladih balkanskih dizajnera“ koji predvodi jedan od najvećih nemačkih i svetskih industrijskih dizajnera današnjice, Konstantin Grčić, vraća Mikser svom organskom uporištu – dizajnu. Prvi put ćemo na jednom mestu videti prototipove mladih dizajnera iz cele regije koji su inspirisani cirkularnom filozofijom.

Izložba inovacija u dvorištu Muzeja nauke i tehnike ima za cilj da na jednom mestu okupi kompanije i inovatore koji svojim izumima i proizvodima doprinose ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja, ali i poslednja dostignuća inovativnih područja kao što su Blockchain tehnologija i Internet of Things.

Na konferenciji za medije povodom najave desetog jubilarnog Mikser festivala, prisutnima su se obratiti domaćin, direktor Muzeja nauke i tehnike Rifat Kulenović, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, v.d. stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP Steliana Nedera, kao i predstavnici Mikser festivala, programski direktor Dušan Stojaković i kreativna direktorka Mikser festivala Maja Lalić.