Orhan Nikšić, Zanat

YBD 2019 žiri

Orhan Nikšić, Zanat

Orhan Nikšić, Zanat 560 315 Mikser

Veliko nam je zadovoljstvo što se stručnom žiriju konkursa Young Balkan Designers Orhan Nikšić, izvršni direktor i suosnivač brenda Zanat iz Konjica u Bosni i Hercegovini.

Orhan je studirao u Americi, po završetku studija 1999. radio je kao ekonomista u privatnom sektoru i međunarodnim organizacijama, nakon čega sve do 2016. godine radi kao viši ekonomista u Svetskoj banci. Kao predstavnik četvrte generacije, modernizuje bogatu porodičnu tradiciju izrade ručno pravljenog nameštaja kroz brend “Zanat”, zamišljen kao most između bogatog kulturnog nasleđa, modernog dizajnerskog pristupa i pionirskog programa društvene odgovornosti. Orhan i tim Zanata zaslužni su za skretanje pažnje svetske javnosti na kulturno nasleđe Konjičkog kraja i upis drvorezbarskog zanata na Reprezentativnu listu UNESCO-a nematerijalne kulturne baštine. Odmah nakon Mikser festivala, u junu ove godine Zanat otvara u Konjicu i Muzej drvorezbarstva.

Orhan Nikšić

Zanat ručno rezbarenje radi istom tehnikom i alatima koji su primenjivani pre 100 godina, jedino se menja dizajn motiva. Budući da se sve radi ručno, dva proizvoda, nikada ne mogu biti jednaka. Orhanov deda Adem uradio je komade nameštaja koji se danas čuvaju u Etnografskom muzeju u Beogradu, Zemaljskom muzeju u Sarajevu, Svrzinoj kući, Despića kući i drugim muzejima. On tu tradiciju nastavlja predstavljanjem prve kolekcije modernog nameštaja na sajmu u Kelnu 2010. godine, a zatim izradom strategije razvoja brenda Zanat i početkom saradnje sa grupom skandinavskih dizajnera 2015. godine. Zanat radi mala grupa skandinavskih dizajnera koji svake godine dizajniraju nešto novo. To su Monica Forster, Gert Wingardh & Sara Helder, Harri Koskinen. Sarađuju i sa britanskom dizajnerkom Ilse Crawford i njenim studiom Studioilse, koji je za Zanat dizajnirao kolekciju Touch koju čine klupe, sto, hoklice, tacne, lampe i komoda.

Od prošle godine sarađuju i sa verovatno trenutno najpopularnijim parom na italijanskoj dizajn sceni, a to su Ludovica & Roberto Palomba. Oni su za Zanat osmislili fotelju Dama, koja će uskoro postati deo šire kolekcije koju planiraju predstaviti na sajmu u Milanu u aprilu 2019. godine. Firma Zanat je nedavno po sedmi put dobila prestižno priznanje Iconic Awards Innovative Interior, ove godine za stolicu Sanna. Zanat trenutno ima distributere na četiri kontinenata, a najznačajnija tržišta su Evropska unija, Švajcarska, Norveška, SAD, Australija i zemlje Dalekog istoka.

Više o Zanatu pogledajte na njihovom sajtu https://www.zanat.org/