Partneri za bolju životnu sredinu

Partneri za bolju životnu sredinu

Partneri za bolju životnu sredinu 4001 2251 Mikser

Ako ste zabrinuti zbog klimatskih promena, vapite za čistim vazduhom, ako vas muči bahato bacanje proizvoda i materijala i gomilanje plastike u našim rekama, ako vas brine činjenica da proizvodnja naše hrane uništava budućnost novim generacijama, ako vas bole divlje deponije, posečene šume i saosećate sa rapidnim izumiranjem životinjskog i biljnog sveta, PRIDRUŽITE NAM SE! Pišite nam o svojim naporima da sprečite ili ublažite ove negativne posledice, kao i o pozitivnim inciijativama drugih koje vam pružaju nadu i inspirišu vas.

Cilj ove grupe je da udruženim snagama saznamo za što više inicijativa pojedinaca, organizacija, lokalnih zajednica, samouprava, kolektiva i kompanija iz cele Srbije koje u praksi implementiraju odgovorniji i održiviji pristup životu i poslovanju u jednoj od pet prioritetnih oblasti novog Evropskog zelenog dogovora – EU Green Deal za Balkan: dekarbonizacija / cirkularna ekonomija / biodiverzitet / smanjenje zagađenja / održiva poljoprivreda.

Pomozite da zajedno prepoznamo, mapiramo i učinimo vidljivijim pionire transformacije Srbije u zdravije, pravednije, prosperitetnije drušvo sa odgovornom održivom proizvodnjom koja čuva, obnavlja i uvećava prirodni kapital i štiti zdravlje i dobrobit svih građana!

Na osnovu vaših dragocenih predloga i istraživanja studenata Fakulteta politčkih nauka kontaktiraćemo pokretače inicijativa i formirati online mapu i vodič dostupne medijima i javnosti. Pored prezentacije na web-u, inicijative će se predstaviti i uživo na predstojećem Mikser Festivalu sredinom septembra, tokom kojeg će učestvovati na zajedničkoj radionici sa predstavnicima medija, dok će studenti Fakulteta političkih nauka izabrati 10 inicijativa o kojima će napisati detaljne reportaže za nekoliko relevantnih domaćih listova i portala. Kroz ove aktivnosti pojedinačne inicijative mogu da se umreže međusobno, razmene informacije, lakše pronađu podršku u široj javnosti i institucijama i ostvare saradnju sa medijima u Srbiji koje želimo da podstaknemo na odgovorno, principijelno i istrajno izveštavanje o životnoj sredini, klimatskim promenama i posledicama po planetu i čovečanstvo.

Približavajući se otvaranju pregovaračkog Poglavlja 27 o pridruživanju EU, u svetlu preporuka novog Evropskog zelenog dogovora i usvajanja Zelene agende za Zapadni Balkan, Srbija će morati da usvoji i primeni niz pravila i ekoloških standarda, kao i da prilagodi svoje zakonodavstvo. Obzirom na činjenicu da mora doći do značajnih promena u svim sektorima, aktivno učešće javnosti i poverenje u tranziciju od presudne su važnosti kako bi politike bile uspešne i prihvaćene. Kako bi Srbija što lakše prevazišla razlike u ekološkim standardima, potrebno je da za jedan pregovarački sto sednu sve zainteresovane strane.

Poziv za participativno učešće u grupi ima za cilj da pospeši komunikaciju i saradnju između svih zainteresovanih aktera: građana okupljenih oko “zelenih” inicijativa, predstavnika javnog i privatnog sektora, stručne javnosti i medija, a odvija se u okviru projekta “Partneri za bolju životnu sredinu” koji su pokrenuli organizacija Mikser i Fakultet politčkih nauka, uz podršku  Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.