Balkanska dizajn mreža

Balkanska dizajn mreža (Balkan Design Network) je inovativna platforma koju su osnovali Mikser organizacija iz Beograda, Hrvatsko Dizajnersko Društvo iz Zagreba i Public Room iz Skoplja, sa ciljem artikulisanja i pružanja strateške podrške razvoju i promociji balkanskog dizajna, kako u regionu, tako i na evropskom i međunarodnom nivou, podizanja svesti o važnosti dizajna u procesima društvenog i ekonomskog razvoja, kao i promovisanja vrednosti dizajna među širokom publikom.

Mreža je nastala kao reakcija na nepovoljnu klimu za razvoj kreativnih delatnosti na Balkanu, prouzrokovanu nizom faktora, od prerano prekinutog procesa modernizacije, preko nestabilne političke situacije, stihijske tranzicije, do odsustva stimulativne poslovne politike prema lokalnim proizvođačima, Balkanska dizajn mreža je pozivala i okupljala stručnjake, dizajnere svih profila, dizajnerske kolektive, formalne i neformalne obrazovne institucije, kompanije i razvojne agencije, da svoja iskustva koja proističu iz veoma sličnih turbulentnih istorijskih okolnosti, konstantnih ekonomskih ograničenja i sveprisutnog osećanja nedostatka egzistencijalnih perspektiva, udruže i pod okriljem novoformirane otvorene platforme usmerene ka proaktivnom menjanju stvarnosti na Balkanu.

Misija Balkanske dizajn mreže je bila osnaživanje socijalne uloge dizajna kao katalizatora humanog, pametnog i održivog okruženja koje će doprineti razvoju opšteg ljudskog blagostanja. Sve tri organizacije koje osnivaju ovu platformu dokazale su svoje sposobnosti i integritet dugogodišnjim delovanjem u promovisanju dizajna kao discipline i načina razmišljanja koji omogućava konstruktivne inovacije s ciljem razvoja privrede i društva. Dizajneri sa Balkana koji su kroz aktivnosti ovih institucija dobili značajniju prisutnost u javnosti i priliku realizacije ideja pokazali su izvandrednu otpornost i prilagodljivost koje obećavaju velike rezultate u budućnosti. Upravo ta sposobnost snalaženja u nepovoljnim uslovima i razvoj savremenih, održivih praksi u tim uslovima je nešto u čemu dizajneri iz zemalja u tranziciji, naročito s Balkana, mogu postati predvodnici evropske kreativnosti u permanentnoj krizi koju nam političari kontinuirano proriču.

Jedan od ključnih motiva za osnivanje mreže bila je potreba za zajedničkim strateškim i dugoročnim delovanjem regionalnih dizajnerskih organizacija i institucija na kreiranju spone između sektora dizajna i privrede, kao i uspostavljanju efikasnije saradnje sa državnim institucijama u cilju boljeg razumevanja sistemskog ulaganja u kreativni potencijal Balkana, i njegove konkretne primene od strane privrednog sektora.

Jedan od prvih zajednički poduhvata i konkretnih aktivnosti Balkanske dizajn mreže bio je unapređenje projekta “Young Balkan Designers” koji je i podstakao udruživanje regionalnih dizajnerskih snaga kada su se dve partnerske organizacije pridružile Mikserovoj inicijativi podsticaja mladim dizajnerskim talentima, pokrenutoj 2011. godine. Pored već etabliranog takmičenja mladih dizajnera i regionalne gostujuće izložbe, Balkanska dizajn mreža je nudila mladim balkanskim dizajnerima mogućnost za dodatno obrazovanje i daleko veću međunarodnu vidljivost na relevantnim dizajn manifestacijama, uz gostovanje samih dizajnera, intenzivne edukativne aktivnosti, radionice, i praksu u naprednim kompanijama iz regiona, kao što su višestruko nagrađivani proizvođač nameštaja Prostoria / Kvadra iz Hrvatske i srpski lider u proizvodnji rasvete, kompanija Buck, dobitnik prestižnih evropskih nagrada za dizajn.

Za razvoj Balkanske dizajn mreže ključnu ulogu imala su i iskustva relevantnih partnerskih institucija iz zemalja iz regiona koje mogu da se pohvale primerima dobrih praksi primene dizajna i kreativnih disciplina u promociji i razvoju regiona, poput Skandinavskih zemalja, Velike Britanije, Australije, itd. čiji se predstavnici na Zapadnom balkanu pozivaju da pruže stratešku podršku inicijativi, sa uverenjem da dizajn, kao sastavni i nerazdvojni deo društva i svakodnevnice, može doprineti unapređenju kvaliteta života na Balkanu i većoj efikasnosti javnog sektora.

Projekat Balkanska dizajn mreža bio je delom podržan od strane Evropske unije, kroz platformu Kreativna Evropa i zastupao je interes dizajn sektora iz svih zemalja jugoistočne Evrope: Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

Više informacija: https://www.facebook.com/balkandesignnetwork/