Građani i naučnici u borbi za bolje gradove – HEART filozofija

HEART projekat startovao je u martu 2021. i zasniva se u najvećoj meri na medicinskom istraživanju uticaja prirodom inspirisanih urbanih rešenja na naše zdravlje i sveukupno blagostanje. Relevantne lokacije u ovom projektu su deo Ade Ciganlije, Kalemegdanska tvrđava i Košutnjak koje posećuju desetine hiljada ljudi dnevno. Uz Beograd, glavni demonstracioni gradovi u HEART projektu su danski Orhus i Atina u Grčkoj.

HEART predvodi Nacionalni Tehnološki Univerzitet u Atini sa još 18 partnera, od akademskih do ekspertskih iz oblasti zdravstva, urbanog planiranja, društvenih nauka, tehnoloških i orijentisanih ka inovacijama, kao i gradovima, regijama i njihovim komunalnim službama.

Evropski i svetski gradovi suočavaju se sa globalnim, geopolitičkim, ekonomskim i promenama životne sredine. Ovakva situacija intenzivira opasnost i pojačava razlike među građanima kroz faktore uslova života, urušenog kvaliteta životne sredine, zdravstvene navike, obrazovanje, zanimanje i prihode.

HEART projekat se fokusira na istraživanje specifičnih zdravstvenih stanja kao što su mentalni poremećaji (stres, anksioznost, depresija), kardiovaskularna oboljenja (hipertenzija, aritmija), gojaznost, dijabetes, astma, alergije i druga.

Domaći stručnjaci iz institucija poput KC Dragiša Mišović Dedinje, Instituta Jovan Batut, EnPlus ekspertske platforme za regenerativno urbano planiranje  imaće priliku da kroz HEART sarađuju sa istaknutim akademskim ustanovama širom sveta renomiranim ekspertima i inovatorima. Među njima su Nacionalni Tehnološki Univeriztet u Atini, Imperial Koledž u Londonu, Sentio Labs inovatori na polju nosivih biometrijskih uređaja, Biopolus koji se bavi urbanim biodiverzitetom, Vertical Farming Institut iz Beča koji zagovara i dizajnira urbane bašte u svetskim metropolama i brojni drugi.