“Poveži se” u međugeneracijskoj solidarnosti: Mikser kratki filmovi

“Poveži se” u međugeneracijskoj solidarnosti: Mikser kratki filmovi

“Poveži se” u međugeneracijskoj solidarnosti: Mikser kratki filmovi 1920 1080 Mikser

Kulturna organizacija Mikser u saradnji sa Populacionim fondom UN (UNFPA) započela je projekat „Poveži se“ koji za cilj ima da pomogne re/integraciju starijih osoba u aktivan društveni život i u trenutnoj pandemiji Kovida 19. Preispitujući položaj starijih građana u našem društvu, projekat je pokrenut na nedavno održanom Mikser Festivalu 2020 razgovorom pod nazivom „Solidarno društvo“, a sada nas očekuje i njegov nastavak. Produkcijom kratkih edukativnih filmova starijim građanima omogućiće se što lakše savladavanje osnova najčešće upotrebljavanih komunikacionih platformi i aplikacija.

Naša zvezda: Rada Đuričin na panelu: “Solidarno društvo” na MF2020

Nove tehnologije, brza svakodnevica, a povrh toga pandemija i obaveza fizičke distance, dodatno su otežali starijim sugrađanima aktivno učešće u životu zajednice, te su tako ponekad lišeni i kontakta sa najbližim članovima porodice. Često zbog onemogućenog direktnog kontakta ostaju bez elementarnih potrepština ili fizičke pomoći, otežan im je pristup zdravstvenim uslugama i informacijama, a pojačan je osećaj usamljenosti. Pametni telefoni, tableti, kompjuteri i odgovarajuće aplikacije, odnosno sva sredstva svakodnevne komunikacije, često predstavljaju barijeru starijim osobama u pokušaju da ostvare i održe kontakt. “Posebno smo ponosni na to da će jedna od glavnih nosilaca ovog projekta biti naša draga saradnica i glumica Rada Đuričin, koja je na nedavno održanom Mikser Festivalu bila jedna od glavnih panelista na tribini “Solidarno društvo”. Moguće ili postojeće prakse koje možemo da primenimo kako bi se glas svih generacija čuo u zajednici sada ćemo pretočiti u sedmu umetnost, na opšte zadovoljstvo  svih nas, i na taj način spojiti generacije u zajedničkom cilju – povezivanju i rušenju stereotipa.”, kaže Ivan Lalić, izvršni direktor Miksera. Ovim projektom želimo da pomognemo starijim osobama da se više služe aplikacijama kao što su vajber, skajp, fejsbuk, ali i pametnim telefonima i laptopovima. Istovremeno, kratkim filmovima sa starijim građanima, prikazaćemo i neke od njihovih veština, od raznih hobija, preko bavljenja umetnošću, pa sve do rešavanja brojnih životnih situacija koje su proživeli i pružanja dragocenih saveta onima koji sada prolaze kroz slične izazove.

Kratki filmovi prikazaće dvosmerni odnos između starijih građana i celine društva i pokazaće njihov potencijal da ostanu njegovi aktivni članovi, kao i to da svaka osoba ima pravo da bude vrednovana i prihvaćena, pravo na pomoć i podršku, ali i pravo i obavezu da drugima pruži ono što smatra najvrednijim kod sebe. Snimanja počinju već krajem ove nedelje, sa Radom Đuričin u glavnoj ulozi, a nastaviće se i tokom novembra. Snimljeni filmovi biće prikazani javnosti početkom decembra, a njihova distribucija biće obavljena i u vidu preporuka domovima za starija lica, klubovima penzionera i sličnim udruženjima namenjenim njihovom zbrinjavanju ili razonodi, navode iz produkcionog tima Mikser TV.