„Kada sam ja uspela, zašto ne biste i vi?“:

„Kada sam ja uspela, zašto ne biste i vi?“:

„Kada sam ja uspela, zašto ne biste i vi?“: 1921 1081 Mikser

Populacioni fond UN (UNFPA) i Mikser organizacija proglasili pobednike festivala kratkometražnih filmova koji promovišu međugeneracijsku saradnju u Srbiji 

Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Mikser organizacija juče su proglasili pobednike nakon ekskluzivne premijere osam kratkometražnih filmova koji promovišu međugeneracijsku saradnju i dijalog, a koji su nastali u okviru projekta „Poveži se“.

Skoro polovina starijih u Srbiji ne koristi internet u svakodnevnom životu. Uz to, mere za sprečavanje širenja Kovida 19 dovele su do novih izazova ostavljajući većinu starijih bez redovnog kontakta sa najbližim članovima porodice ili podrške na koju se oslanjaju.

U prvom filmu Rada objašnjava kako se koristi Viber.

„Najveća predrasuda koju imamo o starijima jeste da su oni tehnofobi i da se plaše novih tehnologija. Samo nas oslobađanje od predrasuda vodi u bolje sutra, a za to je povezivanje generacija ključno“ – istakla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Rada Đuričin je u novom videu objasnila publici kako se koristi Fejsbuk.

Tokom premijere prikazani su video-tutorijali za starije za upotrebu najčešće korišćenih komunikacionih platformi i aplikacija kao što su Skype, Viber i Facebook, sa Radom Đuričin u glavnoj ulozi pod nazivom „Kada sam ja uspela, zašto ne biste i vi“. Tokom premijere, prikazano je i pet filmova koji prikazuju priče o razmeni znanja i veština između starijiih i mladih kroz kulinarstvo, zanate, ples, muziku i ručni rad.

“Na kreativan način, želimo da skrenemo pažnju na jednu jako ozbiljnu temu. Često su stariji viđeni kao teret u društvu, ali istina je da je međugeneracijska saradnja dvosmerni proces i da u njoj leži ogroman potencijal i za starije i za mlade, ali i za celokupno društvo ”- poručili su domaćini i organizatori skupa, Ivan Lalić, izvršni direktor Mikser organizacije, i Borka Jeremić, zamenica direktora UNFPA za Srbiju.

Prema rezultatima online glasanja, pobednički film je video-tutorijal „Kada sam ja uspela, zašto ne biste i vi?“ sa Radom Đuričin u glavnoj ulozi. Nagrada za najbolje ženske uloge su dodeljene glumici Radi Đuričin i  jedanaestogodišnjoj Tini Lalić, a najbolje muške uloge dodeljene su volonteru Crvenog krsta Nikoli Đorđeviću  i Rajku Boriću, zanatliji iz Beograda koji pravi telefone od drveta.  Specijalna nagrada za najbolju režiju pripala je Jeleni Pavlović, a za najbolju montažu Mili Omčikus.

Projekat „Poveži se“ promoviše međugeneracijsku saradnju i aktivnu (re)integraciju starijih osoba u našem društvu tokom pandemije Kovid19. Kratki edukativni filmovi sa Radom Đuričin u glavnoj ulozi u narednom periodu biće korišćeni kao kratki tutorijali u domovima i klubovima za starije širom zemlje, dok će se ostali filmovi koristiti za promovisanje dragocenosti razmene znanja i veština između generacija. Projekat podržava Vlada Republike Nemačke. Tokom naredne godine, kratkometražni filmovi biće približeni većem broju ljudi kroz razne programe koje podržava UNFPA.

Snimak celog događaja dostupan je na YouTube linku: