Žene govore: Bilja Krstić o izazovima tokom pandemije Covid19

Žene govore: Bilja Krstić o izazovima tokom pandemije Covid19

Žene govore: Bilja Krstić o izazovima tokom pandemije Covid19 855 445 Mikser

Mikser i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women Srbija) pokrenuli su inicijativu „Žene govore o izazovima tokom pandemije Covid19“ sa ciljem da ohrabre i povežu žene koje su se tokom i nakon ovog perioda suočile sa novim vrstama izazova za koje su brzo morale da pronađu rešenje.

-Bilo da je reč o gubitku posla, preopterećenosti obavezama koje se odjednom sve odvijaju u njenoj dnevnoj sobi, brizi o deci ili roditeljima, finansijskim problemima ili psihološkom pritisku… Zbog toga smo pronašli 10 hrabrih žena koje su u široj javnosti ili u svojoj sredini perjanice odvažnosti, koje su nepovoljnu situaciju okrenule u sopstvenu i korist bližnjih, koje su dale sebi priliku da sagledaju stvari iz novog ugla. Naša poznata muzičarka Bilja Krstić, dočekala je pandemiju u već ozbiljnom zdravstvenom stanju. Osim sa primarnom borbom za zdravlje, Bilja se suočila i sa dubokom i dugotrajnom samoizolacijom.

– Nedostajali su mi koncerti i nastupi, ali najteže mi je bilo što nisam mogla da vidim svoju unučicu Nou. O njoj sam razmišljala, o vremenu koje smo provodile i kako mi je to punilo baterije – istakla je Bilja. Kaže ipak da je „izvukla“ i naučila nešto dobro iz čitave situacije.

– Naučila sam da ne moram baš sve koncerte da prihvatim, da ne moram baš svima da izlazim u susret. Ja ću uvek biti ona ista Bilja koja će želeti da pomogne, ali neke stvari će ipak ostati po strani, neću morati tako histerično i u trenutku sve da završavam. Stekla sam nove osobine, da budem strpljiva i istrajna – zaključila je Bilja Krstić.

U narednom periodu, delićemo sa vama ohrabrujuće priče 10 žena koje nisu poklekle pred izazovima. Zbog toga pozivamo sve žene koje su se suočile sa velikim, nepoznatim i naizgled nerešivim izazovima tokom pandemije i vanrednog stanja, kao i one kojima „nova normalnost“ izgleda previše komplikovano, da se pridruže Fejsbuk grupi „ŽENE GOVORE“.

Tu ćemo imati prilike da međusobno delimo iskustva, učimo jedne od drugih, a grupu će pratiti i psihološkinja Branka Drašković uz čiju pomoć ćemo pokušati da zajedničkim kreativnim snagama pronađemo i kreiramo rešenja i preporuke za ovu i sve buduće potencijalne globalne krize. Nakon objavljivanja video-klipova, Mikser će održati dve radionice na kojima će povezati naše ambasadorke sa svim ženama koje su u njihovim pričama prepoznale deo svojih problema, kako bi podelile stečena iskustva i na osnovu njih kreirale preporuke I rešenja za izazove tokom trajanja koronavirusa, ali i bilo koje krizne situacije u budućnosti.