Žene govore: Marija Babić o izazovima tokom pandemije Covid19

Žene govore: Marija Babić o izazovima tokom pandemije Covid19

Žene govore: Marija Babić o izazovima tokom pandemije Covid19 656 372 Mikser

Mikser i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women Srbija) pokrenuli su inicijativu „Žene govore o izazovima tokom pandemije Covid19“ sa ciljem da ohrabre i povežu žene koje su se tokom i nakon ovog perioda suočile sa novim vrstama izazova za koje su brzo morale da pronađu rešenje.

Bilo da je reč o gubitku posla, preopterećenosti obavezama koje se odjednom sve odvijaju u njenoj dnevnoj sobi, brizi o deci ili roditeljima, finansijskim problemima ili psihološkom pritisku… Zbog toga smo pronašli 10 hrabrih žena koje su u široj javnosti ili u svojoj sredini perjanice odvažnosti, koje su nepovoljnu situaciju okrenule u sopstvenu i korist bližnjih, koje su dale sebi priliku da sagledaju stvari iz novog ugla.

Mama tri devojčice, aktivistkinja, predsednica Udruženja „Hodanje po zemlji” Marija Babić kaže da kod sebe smatra najboljim to što se uvek iznova izdigne iz pepela kao Feniks i nastavi da se bori kroz život koliko god da su uslovi i okolnosti teške.

– S obzirom na to da sam imala saznanje da ću ostati bez posla na početku pandemije, to nije bio toliki šok. Korona je došla kao jedan vid odmora i relaksacije od tog jakog tempa. Na neki način, mogu reći da me je korona spasila, podarila mi je vreme, koje mi je bilo neophodno da provedem sama sa sobom i posvetim se važnim stvarima u životu – smatra Marija.

Za sebe kaže da je prilično temperamentna osoba, sa ‚‚kratkim fitiljem” i da brzo plane, ali da je za vreme korone dosta naučila o strpljenju i da je to nešto što je popravila. S druge strane, primetila je da joj se ponovo vraća to nestrpljenje, ali i da stiče utisak da je to oscilatorno, kao i sve što se oko nas događa. Zasitila se korone, asocijalnog života, sedenja u kući…

Ono što Marija poručuje ženama jeste da niko drugi osim samih žene ne donosi odluke, da su žene najmoćnije, da je jako važno da shvate da u njima leži moć koju treba tražiti u svim izvorima koji ih čine srećnim.

Podelili smo sa vama ohrabrujuće priče 10 žena koje nisu poklekle pred izazovima. Zbog toga pozivamo sve žene koje su se suočile sa velikim, nepoznatim i naizgled nerešivim izazovima tokom pandemije i vanrednog stanja, kao i one kojima „nova normalnost“ izgleda previše komplikovano, da se pridruže Fejsbuk grupi „ŽENE GOVORE“.

Tu ćemo imati prilike da međusobno delimo iskustva, učimo jedne od drugih, a grupu će pratiti i psihološkinja Branka Drašković uz čiju pomoć ćemo pokušati da zajedničkim kreativnim snagama pronađemo i kreiramo rešenja i preporuke za ovu i sve buduće potencijalne globalne krize.

Nakon objavljivanja video-klipova, Mikser će održati dve radionice na kojima će povezati naše ambasadorke sa svim ženama koje su u njihovim pričama prepoznale deo svojih problema, kako bi podelile stečena iskustva i na osnovu njih kreirale preporuke i rešenja za izazove tokom trajanja virusa korona, ali i bilo koje krizne situacije u budućnosti.