Žene govore: Marija Ratković o izazovima tokom pandemije Covid19

Žene govore: Marija Ratković o izazovima tokom pandemije Covid19

Žene govore: Marija Ratković o izazovima tokom pandemije Covid19 1223 602 Mikser

Mikser i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women Srbija) pokrenuli su inicijativu „Žene govore o izazovima tokom pandemije Covid19“ sa ciljem da ohrabre i povežu žene koje su se tokom i nakon ovog perioda suočile sa novim vrstama izazova za koje su brzo morale da pronađu rešenje. Bilo da je reč o gubitku posla, preopterećenosti obavezama koje se odjednom sve odvijaju u njenoj dnevnoj sobi, brizi o deci ili roditeljima, finansijskim problemima ili psihološkom pritisku…

Zbog toga smo pronašli 10 hrabrih žena koje su u široj javnosti ili u svojoj sredini perjanice odvažnosti, koje su nepovoljnu situaciju okrenule u sopstvenu i korist bližnjih, koje su dale sebi priliku da sagledaju stvari iz novog ugla.

Naša odvažna sagovornica ovoga puta je Marija Ratković, teoretičarka i aktivistkinja u kulturi i ona govori o paničnim napadima, strahu zbog zatvorenosti, ali i kako je zbog sprečenosti da odlazi u ugostiteljske objekte, uštedela novac i kupila bicikl. Taj momenat, promenio joj je život na potpuno novom nivou.

Ona takođe smatra da žene i u redovnim okolnostima treba da obrate pažnju i poneguju sebe.

  • Ako imaju problem, treba da brinu o njemu, a ne da beže u brigu o drugome, što mi često radimo, smatra Marija.

Iskustvo teške bolesti, kaže, učinilo ju je otpornijom, ali samo u jednoj meri. Ponosna je što je ostala „osetljiva“ na ljudske probleme.

U narednom periodu, delićemo sa vama ohrabrujuće priče 10 žena koje nisu poklekle pred izazovima.

Zbog toga pozivamo sve žene koje su se suočile sa velikim, nepoznatim i naizgled nerešivim izazovima tokom pandemije i vanrednog stanja, kao i one kojima „nova normalnost“ izgleda previše komplikovano, da se pridruže Fejsbuk grupi „ŽENE GOVORE“.

Tu ćemo imati prilike da međusobno delimo iskustva, učimo jedne od drugih, a grupu će pratiti i psihološkinja Branka Drašković uz čiju pomoć ćemo pokušati da zajedničkim kreativnim snagama pronađemo i kreiramo rešenja i preporuke za ovu i sve buduće potencijalne globalne krize.

Nakon objavljivanja video-klipova, Mikser će održati radionice na kojima će povezati naše ambasadorke sa svim ženama koje su u njihovim pričama prepoznale deo svojih problema, kako bi podelile stečena iskustva i na osnovu njih kreirale preporuke i rešenja za izazove tokom trajanja koronavirusa, ali i bilo koje krizne situacije u budućnosti.