ŽENE GOVORE O IZAZOVIMA TOKOM PANDEMIJE COVID19

ŽENE GOVORE O IZAZOVIMA TOKOM PANDEMIJE COVID19

ŽENE GOVORE O IZAZOVIMA TOKOM PANDEMIJE COVID19 4001 2251 Mikser

Mikser i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women Srbija) pokrenuli su inicijativu „Žene govore o izazovima tokom pandemije Covid19“ sa ciljem da ohrabre i povežu žene koje su se tokom i nakon ovog perioda suočile sa novim vrstama izazova za koje su brzo morale da pronađu rešenje. Bilo da je reč o gubitku posla, preopterećenosti obavezama koje se odjednom sve odvijaju u njenoj dnevnoj sobi, brizi o deci ili roditeljima, finansijskim problemima ili psihološkom pritisku…

Zbog toga smo pronašli 10 hrabrih žena koje su u široj javnosti ili u svojoj sredini perjanice odvažnosti, koje su nepovoljnu situaciju okrenule u sopstvenu i korist bližnjih, koje su dale sebi priliku da sagledaju stvari iz novog ugla.

U kratkim video-klipovima koje ćemo tokom avgusta i septembra objavljivati na FB grupi „Žene govore“ i na Mikserovim društvenim mrežama, one nam otkrivaju nove okolnosti koje su uticale na promene prioriteta, inicijativu,  snagu da razlikuju šta stvarno znači “ne mogu” i “neću”. Neke od  njih su same hrabro dale otkaz na poslu. Mnogima je posao bio ugrožen, samim tim i egzistencija. Bile su to situacije emocionalnih i finansijskih lomova, ali su stale iza svojih odluka. Znale su šta stvarno neće, a nisu se krile iza stava “ne mogu”.

One su rediteljke, aktivistkinje za zeleniju budućnost, buduće diplomate, muzičarke, glumice, učiteljice, mame, bake, naše komšinice…

Biljana Krstić, muzičarka
Iva Milošević, rediteljka
Kristina Cvejanov, konsultantkinja iz oblasti upravljanja otpadom
Marija Babić, eko aktivistkinja  i osnivačica udruženja Hodanje po zemlji
Marija Ratković, aktivistkinja i radnica u kulturi
Radmila Petrović, pesnikinja
Sanja Obradović-Kaličanin, učiteljica
Tatjana Venčelovski, glumica
Teodora Stojilković, studentkinja/aktivistkinja u oblasti zaštite ženskih prava
Tijana Zahirović, modna dizajnerka i preduzetnica
 

Nakon objavljivanja video-klipova, Mikser će održati dve radionice na kojima će povezati naše ambasadorke sa svim ženama koje su u njihovim pričama prepoznale deo svojih problema, kako bi podelile stečena iskustva i na osnovu njih kreirale preporuke I rešenja za izazove tokom trajanja koronavirusa, ali i bilo koje krizne situacije u budućnosti. 

Vreme, mesto i organizacija radionica (onlajn/oflajn) zavisiće od aktuelnih preporuka za sprečavanje širenja virusa Kovid19.