ŽENE GOVORE: Radmila Petrović o izazovima tokom pandemije Covid19

ŽENE GOVORE: Radmila Petrović o izazovima tokom pandemije Covid19

ŽENE GOVORE: Radmila Petrović o izazovima tokom pandemije Covid19 727 371 Mikser

Mikser i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women Srbija) pokrenuli su inicijativu „Žene govore o izazovima tokom pandemije Covid19“ sa ciljem da ohrabre i povežu žene koje su se tokom i nakon ovog perioda suočile sa novim vrstama izazova za koje su brzo morale da pronađu rešenje. Bilo da je reč o gubitku posla, preopterećenosti obavezama koje se odjednom sve odvijaju u njenoj dnevnoj sobi, brizi o deci ili roditeljima, finansijskim problemima ili psihološkom pritisku…

Zbog toga smo pronašli 10 hrabrih žena koje su u široj javnosti ili u svojoj sredini perjanice odvažnosti, koje su nepovoljnu situaciju okrenule u sopstvenu i korist bližnjih, koje su dale sebi priliku da sagledaju stvari iz novog ugla.

Pandemija Covid19 i prateće vanredno stanje doneli su mladoj pesnikinji Radmili Petrović prekopotrebno vreme da zbirci poezije „Moja mama zna šta se dešava u gradovima“ čiji je tiraž „planuo“ za nekoliko dana, zada finalni oblik. U svojoj ispovesti o izazovima tokom pandemije ona priznaje da se sve dogodilo u trenutku kada joj je bio neophodan odmor, ali ističe bojazan da kao društvo nismo izvukli pouke iz teških iskustava.

  • U međuvremenu sam radila na sebi i mirenju sa psihološkom prošlošću, stvarima kojima nisam bila zadovoljna. Bila sam u stanju da se okrenem sebi i ne obraćam pažnju na stvari koje me nerviraju, kao što je patrijarhat i ljudi koji nikako ne menjaju svoja ponašanja, kaže Radmila.

Upitana, šta kakav bi savet dala mladim ženama, poručuje da je najvažnije posvetiti se obrazovanju i stvaranju finansijske nezavisnosti. S druge strane, društvu poručuje da omogući dečacima i devojčicama jednak pristup veštinama i znanjima.

U narednom periodu, delićemo sa vama ohrabrujuće priče 10 žena koje nisu poklekle pred izazovima.

Zbog toga pozivamo sve žene koje su se suočile sa velikim, nepoznatim i naizgled nerešivim izazovima tokom pandemije i vanrednog stanja, kao i one kojima „nova normalnost“ izgleda previše komplikovano, da se pridruže Fejsbuk grupi „ŽENE GOVORE“.

Tu ćemo imati prilike da međusobno delimo iskustva, učimo jedne od drugih, a grupu će pratiti i psihološkinja Branka Drašković uz čiju pomoć ćemo pokušati da zajedničkim kreativnim snagama pronađemo i kreiramo rešenja i preporuke za ovu i sve buduće potencijalne globalne krize.

Nakon objavljivanja video-klipova, Mikser će održati radionice na kojima će povezati naše ambasadorke sa svim ženama koje su u njihovim pričama prepoznale deo svojih problema, kako bi podelile stečena iskustva i na osnovu njih kreirale preporuke i rešenja za izazove tokom trajanja koronavirusa, ali i bilo koje krizne situacije u budućnosti.