Žene govore: Teodora Stojilković o izazovima tokom pandemije Covid19

Žene govore: Teodora Stojilković o izazovima tokom pandemije Covid19

Žene govore: Teodora Stojilković o izazovima tokom pandemije Covid19 638 319 Mikser

Mikser i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women Srbija) pokrenuli su inicijativu „Žene govore o izazovima tokom pandemije Covid19“ sa ciljem da ohrabre i povežu žene koje su se tokom i nakon ovog perioda suočile sa novim vrstama izazova za koje su brzo morale da pronađu rešenje.

Bilo da je reč o gubitku posla, preopterećenosti obavezama koje se odjednom sve odvijaju u njenoj dnevnoj sobi, brizi o deci ili roditeljima, finansijskim problemima ili psihološkom pritisku… Zbog toga smo pronašli 10 hrabrih žena koje su u široj javnosti ili u svojoj sredini perjanice odvažnosti, koje su nepovoljnu situaciju okrenule u sopstvenu i korist bližnjih, koje su dale sebi priliku da sagledaju stvari iz novog ugla.

Ovoga puta, pred vama je razgovor sa mladom Teodorom Stojilković, aktivistkinjom za ljudska prava iz Bujanovca i stipendistkinjom prestižnog francuskog univerziteta. Pandemija ju je prekinula u radu na poboljšanju kvaliteta dijaloga između Srba i Albanaca. Teodora takođe svesrdno sarađuje i sa Evropskom mrežom žena protiv nasilja pruža podršku ženama žrtvama nasilja, a koje je tokom vanrednog stanja poprimilo neke nove i opasnije oblike.

– Neke od tih žena su i po 72 sata bile u kući sa nasilnicima, bez mogućnosti da izađu. Odlučila sam da učinim sve što je u mojoj moći kako bih pomogla jer te žene ste i vi, te žene sam i ja – poručuje osamnaestogodišnja Teodora.

Ona poručuje mladim ženama da zna kako izgleda boriti se za nešto kada ti startne pozicije nisu jednake, ali da ne odustaju od borbe za ono do čega im je stalo, da pričaju sa ljudima jer će se naći neko ko može da pomogne i da izlaz uvek postoji. U narednom periodu, delićemo sa vama ohrabrujuće priče 10 žena koje nisu poklekle pred izazovima. Zbog toga pozivamo sve žene koje su se suočile sa velikim, nepoznatim i naizgled nerešivim izazovima tokom pandemije i vanrednog stanja, kao i one kojima „nova normalnost“ izgleda previše komplikovano, da se pridruže Fejsbuk grupi „ŽENE GOVORE“.

Tu ćemo imati prilike da međusobno delimo iskustva, učimo jedne od drugih, a grupu će pratiti i psihološkinja Branka Drašković uz čiju pomoć ćemo pokušati da zajedničkim kreativnim snagama pronađemo i kreiramo rešenja i preporuke za ovu i sve buduće potencijalne globalne krize. Nakon objavljivanja video-klipova, Mikser će održati dve radionice na kojima će povezati naše ambasadorke sa svim ženama koje su u njihovim pričama prepoznale deo svojih problema, kako bi podelile stečena iskustva i na osnovu njih kreirale preporuke I rešenja za izazove tokom trajanja koronavirusa, ali i bilo koje krizne situacije u budućnosti.