Žene govore: Tijana Zahirović o izazovima tokom pandemije Covid19

Žene govore: Tijana Zahirović o izazovima tokom pandemije Covid19

Žene govore: Tijana Zahirović o izazovima tokom pandemije Covid19 1154 605 Mikser

Mikser i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women Srbija) pokrenuli su inicijativu „Žene govore o izazovima tokom pandemije Covid19“ sa ciljem da ohrabre i povežu žene koje su se tokom i nakon ovog perioda suočile sa novim vrstama izazova za koje su brzo morale da pronađu rešenje. Bilo da je reč o gubitku posla, preopterećenosti obavezama koje se odjednom sve odvijaju u njenoj dnevnoj sobi, brizi o deci ili roditeljima, finansijskim problemima ili psihološkom pritisku…

Zbog toga smo pronašli 10 hrabrih žena koje su u široj javnosti ili u svojoj sredini perjanice odvažnosti, koje su nepovoljnu situaciju okrenule u sopstvenu i korist bližnjih, koje su dale sebi priliku da sagledaju stvari iz novog ugla.

Jedna od naših izuzetnih žena je dizajnerka Tijana Zahirović. Tijana je zbog pandemije morala da zatvori svoj krojačko-modni atelje i osim razočaranja zbog makar privremenog odricanja od onoga što voli da radi, naša sagovornica suočila se i sa ukidanjem jedinog izvora prihoda.

  • Imala sam veliku sreću da nisam morala da plaćam zakup lokala za vreme trajanja karantina, verujem da mnogi nisu bili te sreće… Jednog dana se pojavila moja koleginica sa predlogom da u humanitarne svrhe šijemo maske za lekare i bolnice koje ih nisu imale – kaže Tijana. Ona je sada stala na noge, ali vidi po svojim prijateljima i kolegama da se mnogi još uvek muče. Osim toga, smatra da za male preduzetnike teško vreme tek dolazi.

Ipak, osnažena prethodnim iskustvom, mladima poručuje da, ako imaju ideju i želju da pokrenu sopstveni biznis, ne oklevaju, ali da budu svesni da se svet jako brzo menja i da i sami moraju da budu spremni na brze promene, kako bi uspeli.

U narednom periodu, delićemo sa vama ohrabrujuće priče 10 žena koje nisu poklekle pred izazovima.

Zbog toga pozivamo sve žene koje su se suočile sa velikim, nepoznatim i naizgled nerešivim izazovima tokom pandemije i vanrednog stanja, kao i one kojima „nova normalnost“ izgleda previše komplikovano, da se pridruže Fejsbuk grupi „ŽENE GOVORE“.

Tu ćemo imati prilike da međusobno delimo iskustva, učimo jedne od drugih, a grupu će pratiti i psihološkinja Branka Drašković uz čiju pomoć ćemo pokušati da zajedničkim kreativnim snagama pronađemo i kreiramo rešenja i preporuke za ovu i sve buduće potencijalne globalne krize.

Nakon objavljivanja video-klipova, Mikser će održati dve radionice na kojima će povezati naše ambasadorke sa svim ženama koje su u njihovim pričama prepoznale deo svojih problema, kako bi podelile stečena iskustva i na osnovu njih kreirale preporuke I rešenja za izazove tokom trajanja koronavirusa, ali i bilo koje krizne situacije u budućnosti.