Žilijet Franke o svom start-up projektu „Love Your Waste“

Žilijet Franke o svom start-up projektu „Love Your Waste“

Žilijet Franke o svom start-up projektu „Love Your Waste“ 512 800 Mikser

Žilijet Franke (Juliette Franquet) iz Francuske, je u petak, 24. novembra u bistrou Mali Pijac predstavila svoj start-up „Voli svoj otpad” (Love your waste) koji restoranima i kuhinjama u Parizu već pet godina pomaže u tretiranju viškova hrane i njihovom pretvaranju u nove resurse.

Žilijet je podelila svoje iskustvo sa vodećim beogradskim ugostiteljima, predstavnicima medija, delegacijom ministarstva i predstavnicima UNDP Srbija i organizacije Mikser, nakon čega je usledila dinamična diskusija o mogućnostima da se deo prakse primeni kod nas. U znak podrške ovoj važnoj temi, prisustvovao je i Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima.

Razgovarali smo sa Žilijet o razvojnom procesu njene ideje.

Kako ste se osećali kada ste počeli sa realizacijom ideje, pre početka, u toku procesa i kada ste osetili da je uspela?

Kako sam se osećala? To je teško pitanje! Osećala sam se motivisano da napravim promenu, inspirisana i vođena idejom nisam  bila svesna u šta se upuštam. Kolega i ja smo na samom početku shvatili širinu teme i koliko prostora za razvoj i posla ima. Proces je bio emotivni rolerkoster, ali nas vera u to što radimo nije napuštala i na kraju osećaj satisfakcije i olakšanje.

Verujem da ste nailazili na brojne prepreke. Koji je problem uticao na krajnji ishod i da li ste pomišljali da odustanete?

Naravno, probleme niko još nije izbegao. Nije kao sa drugim poslovima, gde pomislite “šta meni sve ovo treba?” u teškim trenucima. Nikada nije postojao problem koji je nepremostiv. Postoje prepreke koje vas motivišu, jer njihovo rešavanje daje vetar u leđa. Možda je najveći problem što vremenom uviđate koliko posla ima (smeh).

Kako ste odlučili da prvi put pičujete ideju? Kako je prošlo?

Znali smo da je ideja dobra, opskrbili smo se informacijama, podacima, činjenicama i krenuli u akciju! Ne treba dugo čekati. Proces prezentacije je jednako interesantan kao i proces pripreme, bitno je samo da se ne obeshrabrite zbog neuspeha, jer naravno da su nas odbijali! Ne znam da li je iko uspeo iz prve. Mene je to navelo da se još više borim, cilj je bio objasniti značaj projekta za škole, menze, restorane, bolnice i neophodnost reagovanja da se otpad smanji. Na kraju vidite kako ideja živi i raste i to je lepota preduzetništva.

Da li planirate nove projekte?

Stalno. Otvorile su se ogromne mogućnosti. Da me je neko pitao pre 5 godina “Znaš li da ćeš svoju zamisao predstavljati ljudima, u lepom restoranu u Beogradu?” slatko bih se nasmejala. Sada shvatam da mi ne znamo koje su naše mogućnosti i šta nas sve čeka. Radim i trudim se, jer znam da je ovo moj put koji je tek počeo. Samo ovim startapom čeka me mnogo posla i to samo u Parizu, da ne pričam za Francusku, a tek šire.

Koji je savet za buduće preduzetnike koji afirmišu bolji, lepši i humaniji život?

Pođite od motiva, razvijajte rešenja za konkretne probleme.

Love Your Waste je uspeo zato što postoji problem viška hrane, ali nije bilo adekvatnog rešenja.  Mi smo uspeli da razvijemo logističku mrežu sakupljanja, sortiranja i korišćenje biološkog otpada, ponudimo adekvatnu analizu i formiranje kampanje za podizanje svesti, edukovanje o oblasti kroz radionice i još uvek pravimo nove ponude.

Nije ovo posao za svakoga. Ne postoji recept za uspeh. Ništa nije sigurno i posao nikada ne prestaje. Ako ste spremni da me demantujete, ako ste sigurni u to šta želite da postignete i ne želite da posao ikada prestane, moj savet je da ne odustajete! Savet je da verujete u upornost i koristite se radom.