MIKSER HOUSE

GODINA

2012-2017.

LOKACIJA

Beograd, Savamala

Nezavisan multifunkcionalni prostor u preuređenom industrijskom objektu, sa izbalansiranim mozaikom obrazovne, kulturne, društvene i komercijalne aktivnosti. Multifunkcionalni koncept prostor sadrži: Izvođački prostor sa profesionalnom scenom i opremom; Auditorijum za stručne seminare, obuke i konferencije; Kreativni Lab – prostor za radionice, takmičenja i „URADI SAM“ sesije; Kafić – mesto okupljanja lokalne zajednice, studenata, kafić, kancelarija za frilensere, itd; Balkan Design Store: predstavljanje izbora inovativnih proizvoda lokalnih dizajnera i preduzetnika koji su osnovali svoj brend; Pop-up Design Market: redovni mesečni … događaji koji okupljaju širi krug kreativnih preduzetnika i masovnu publiku.

Tokom 5 godina rada u Beogradu, Mikse House je bio domaćin više od 1500 događaja u kreativnom sektoru: 400 muzičkih i 180 plesnih performansa, 19 originalnih pozorišnih produkcija sa više od 100 izvođenja; 75 događaja posvećenih književnosti, 40 konferencija, 50 javnih debata i rasprava, 240 design marketa i festivala; 80 umetničkih i dizajnerski izložbi, itd. Ovi događaji su privukli publiku koja broji više od 1.250.000 posetilaca. Inovativni model Mikser društveno – kulturnog centra je preslikan na Mikser House u Sarajevu, BiH i Public Room u Skoplju, Makedonija.

GODINA

2017.

LOKACIJA

Sarajevo, Pofalić

Dvadeset godina nakon završetka rata u Bosni, Beogradski kreativni kolektiv Mikser odlučuje da otvori svoj kreativni centar “Mikser house” u Sarajevu kao a katalizator kulturne razmene na Balkanu. Ideološke premise ovog projekta zasnivale su se na idejama i uverenjima o multikulturalnosti, afirmaciji prizemnih vrednosti i regionalne saradnje, kao i negovanje kulture od sećanje na najteže dane u savremenosti Balkanska istorija u kojoj je grad Sarajevo postao tragičan metafora patnje i razaranja. Motivacija za Mikser House Sarajevo dolazi iz dugogodišnje saradnje Mikser organizacije i velikog broj kreativnih asosijacija i pojedinaca iz BiH koja se zajedno bori za jedan cilj: preoblikovanje Balkana identitet ka boljem i održivijem društvu kojima bi se ponosile buduće generacije.