O nama

Ideja jugofuturizma na ovogodišnjem Bitefu

Kako smo već pisali ranije ove nedelje, kraj septembra i rani oktobar obeležava spektakularni Bitef festival, svakako jedan od omiljenih godišnjih dešavanja svih poštovalac kulture i pozorišne umetnosti. U to ime, Klub Bitef teatra je 29. i 30. septembra rezervisan za prezentaciju i konferenciju o jugofuturizmu.

Prvog od ova dva dana, 29. septembra 2022. u 15:30 časova, održava se prezentacija specijalog izdanja časopisa za izvođačke umetnosti MASKA 209-210: YUFU 2.0. Ovaj slovenački časopis je najstariji evropski časopis posvećen izvođačkoj umetnosti, a specijalnim izdanjem pod nazivom YUFU 2.0, traga za budućnošću bivše države i nakon njenog kraja. Samim tim, jasno je da se za odgovorima traga u regionu, „ali kako to učiniti, a ne uznemiriti mrtve? Kako naći zajedničko polazište i ponovo otvoriti jugoslovenski futuristički horizont u umetnosti i izvan nje?“, navodi se u saopštenju.

U časopisu se pravo glasa daje generacijama na prelazu, kojima je bivša Juga poznata kao priča, ali ne i iskustveno, iako je neminovno da im je takav pogled na svet neophodan. Ipak u časopisu postoji i određeni nivo kritike jugofuturizma. Kako i sami kažu: „Možda je on samo cinični ideal, zamka ili, u najboljem slučaju, utopija“. Časopis sačinjava 14 teorijskih i  umetničkih priloga autora iz regiona, a neki od njih će, uz glavne i odgovorne urednike, Piju Brezavšček i Roka Bozovičara, predstaviti ovo izdanje.

Ovom prilikom će se predstaviti i ljubljanski projekat Nova pošta, koji predstavlja fizički prostor za dijalog, susrete, razmišljanje o širim društvenim događajima i reakciju na njih. Ovaj projekat postoji od 2017. godine u režiji Mladinskog pozorišta i Zavoda Maska, a u okviru Bitefa, predstaviće ga umetnički direktor Mladinskog gledališča Goran Injac, dramaturškinja Urška Brodar i direktorka Zavoda Maska, Alja Lobnik.

A 30. septembra sa početkom u 14:30 časova održava se treća po redu konferencija na temu jugofuturizma u produkciji Maska, aliovog puta uz asistenciju Bitefa,pod nazivom Jugofuturizam: Šuškanje trenerki budućnosti. Neka od pitanja koja će se obraditi na ovoj konferenciji su: „Da li je jugofuturizam zamka ili rešenje? Zaborav ili pamćenje? Je li njegov cilj da se stvori nova zajednica ili samo izgovor za nju? Je li moguće proširiti ideju Juga izvan granica bivšeg komonvelta? Je li budućnost posle proglašenog kraja budućnosti tek utopija? Kako ostaviti ovaj pojam otvorenim tako da ga je moguće nastaniti?“ Na konferenciji učestvuju neki ključnih saradnika i saradnica Zavoda Maska, a moderiraju glavni i odgovorni urednici časopisa Maska, Pia Brezavšček i Rok Bozovičar.