O nama

Muzej drvorezbarstva iz Konjica osvojio Luigi Micheletti nagradu

Sa ponosom objavljujemo da je Muzej drvorezbarstva iz Konjica, projekat našeg dragog partnera, firme Zanat, osvojio prestižnu nagradu Luigi Micheletti, koju dodeljuje Evropska muzejska akademija (European Museum Academy). Nagrada je dodeljena na EMA 2022 konferenciji održanoj u Luksemburgu u periodu od 8. do 10. septembra.

Dodela Micheletti nagrade organizuje se u saradnji sa Micheletti fondacijom kako bi se istakla i podstakla najbolja muzejska praksa. Akcenat se stavlja na inovativne muzeje i izložbe istorije 20. veka, nauku, tehnologiju, industriju, naučne centre, “zelene” muzeje i slično. Posebno su interesantne nove muzeološke ideje i/ili prakse, kao i njihov uticaj na lokalnu, nacionalnu, regonalnu i međunarodnu scenu.

Muzej drvorezbarstva u Konjicu osnovali su 2019. vlasnici Zanata, porodica Nikšić. Orhan Nikšić, generalni direktor i suosnivač Zanata, bio je i pokretač ideje za otvaranje konjičkog Muzeja drvorezbarstva i njegov je sadašnji direktor. Pokazavši veliko uzbuđenje povodom ove nagrade, inače druge nagrade koja je dodeljena Muzeju ove godine, Orhan navodi: “U decembru 2017. godine, konjički drvorez je upisan na UNESCO–ovu listu nematerijalog kulturnog nasleđa, što je nas, nosioce ove tradicije, oduševilo i učinilo da se osetimo počastvovanim i privilegovanim, ali i da se obavežemo da očuvamo i materijalna dobra i nematerijalno kulturno nasleđe nastalo kao rezultat ovog umetničkog zanata, koji se prenosi sa kolena na koleno. Muzej želi da sačuva, osvesti i podseti širu javnost na uspomene na ove zanatlije i njihova dela, ali i da ispriča priču o izdržljivoj i fascinantnoj istoriji ovog tradicionalnog zanata koji je postao simbol Konjića i ključni element njegovog kulturnog nasleđa. Drugi cilj je da se održe u životu veštine drvoreza, ispirišući i obučavajući nove generacije zanatlija uz stvaranje ponovnog interesovanja za drvorez. Na kraju, kako se važne kulturne institucije u Bosni bore za opstanak zbog nedostatka sredstava, naš cilj je i isticanje alternativnog modela očuvanja tradicionalnih zanata i kulturnog nasleđa”.

Orhan Nikšić se zahvaljuje svima koji su dali svoj doprinost u vidu artefakata i znanja za izgradnju Muzeja. Arhitekturom muezja se bavila Normal Arhitektura i jedan je od prvih primera parametarske arhitekture u Bosni i Hercegovini, prezentaciju i grafički dizajn potpisuje Enes Huseinčehajić, a tekstove Ahmed Burić, dok je Orhan Nikšić rukovodio projektom.

Važno je naglasiti i da je Muzej drvrezbarstva u Konjicu dobitnik nagrade “Živa” za najbolji slovenski muzej, gde se borio u konkurenciji od 20 muzeja iz 11 slovenskih zemalja, koja je dodeljena na sedmoj ceremoniji Foruma slovenskih kultura u Beogradu u januaru 2022. sa godinu dana zakašnjenja usled pandemije.

Čestitamo!