O nama

18. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA

Ovogodišnje izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2023 održava se od 11. maja do 16. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda.

Program “Bina pre Bine” počinje 6. maja u Likovnoj galeriji pod nazivom ŽENE U ARHITEKTURI i on će biti realizovan u saradnji sa Odborom za arhitekturu grada Beča i sa udruženjem ŽAD.

Manifestaciju će 11. maja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvoriti izložba “Daljina koja spaja” posvećena radu arhitekte Bratislava Toškovića, koji će sa publikom podeliti svoja dostignuća za koja je od Udruženja arhitekata Srbije dobio Veliku nagradu arhitekture za životno delo za 2021. godinu.

IZLOŽBE

U izložbenom programu biće otvoreno još pet izložbi:

  • “To Dwell/BEST – Južni Tirol/Beograd” u Galeriji FLU, arhitektonski susreti stručnjaka različitih generacija iz Beograda i iz Tirola;
  • “Arhitektura u Španiji u 21. veku: procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonhe” u Institutu Servantes,
  • “Arhitektura. Skulptura. Sećanje – Umetnost spomenika Jugoslavije 1941-1945” (Boštjan Bugarčić/Maja Ivanič/Špela Kuhar, Jelica Jovanović- Docomomo Srbija) u Knez Mihailovoj ulici,
  • Tradicionalna izložba “Ponesi svoj projekat” – Space Love Studio, mlade autorke još uvek na početku karijere
  • “Nagrada Piranesi”, revija recentne regionalne arhitekture, uključujući i najbolje studentske radove.

PRATEĆI PROGRAM

Saradnja BINE i internacionalne platforme @lina.community biće predstavljena kroz programe “Urbane mitologije” inspirisan Atinom, dokumentarni film “Public housing: Belgrade Mode” Rebeke Bratož Gornik i predstavljanje kolektiva Space for Future.

Poseban segment programa čini Dobar urbani život 3/Good urban life 3, koji se ove godine dešava u Kragujevcu u saradnji sa Filološko umetničkim fakultetom FILUM iz Kragujevca i Arhitektonskim fakultetom iz Beograda.

U okviru programa predavanja, biće održana “Revitalizacija modernističkih naselja slučaj Cerak” u kojoj učesvuju Snežana Ristić, Nataša Đurić (ŽAD), Jasmina Đokić (Nova planska praksa), Milenija Marušić i NVO Kulturni Cerak.

Seminar o poslovnom objektu Kampus NCR u bloku 42 na Novom Beogradu koji je projektovao Vladimir Lojanica, pod nazivom Arhitekti / projektanti / praktičari – je serija predavanja za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja u povezivanju arhitekture i najnovijih tehničko-tehnoloških i inovativnih proizvoda i materijala renomiranih kompanija (u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije i SITS), predavanje biroa mladih arhitekata Space Love Studio, Bratislava Toškovića i predavanje Docomomo Srbija povodom izložbe “Arhitektura, skulptura, sećanje”.

ŠETNJE

Kao i svake godine značajan deo programa su BINA šetnje,u planu je praćenje traga arhitekture Alekseja Brkića i Mihaila Mitrovića, obilazak Francuske ambasade, Spomenika zahvalnosti Francuskoj i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i tradicionalna šetnje Jevrejskim grobljem. Izletnike ljubitelje arhitekture ove godine, posle Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva, Kragujevca i Šapca, BINA vodi u Valjevo. Za više infromacija: http://bina.rs/