O nama

Sastanak partnera HEART projekta u Atini: Razvoj tehnologije napreduje, ali ljudski odnosi su zatajili

Konzorcijum projekta HEART je nedavno održao treći plenarni sastanak na Nacionalnom tehničkom univerzitetu u Atini, okupljajući partnere iz drugih evropskih zemalja koji pokrivaju različite profesionalne niše u projektu.

Podsećanja radi, projekat HEART je posvećen integrisanom pristupu koji ima za cilj da sistematski unapredi urbano zdravlje i smanji zdravstvene disparitete kroz inovativne mehanizme urbanog planiranja zasnovane na plavo-zelenim rešenjima koji obuhvataju i promovišu zdravlje i blagostanje kao ključni kriterijum planiranja. HEART ima za cilj da koristi medicinske dokaze u kliničkom i nekliničkom okruženju. Za sve kliničke studije biće odabran dovoljan broj pojedinaca koji će učestvovati tako što će nositi biometrijske uređaje dok se bave različitim aktivnostima na odabranim demo lokacijama.

Uloga Miksera u projektu je da pomogne približavanje i prihvatanje ideje i metodologije projekta širokoj publici, profesionalcima iz svih oblasti i građanima, kako bi u takvoj atmosferi kriterijumi za planiranje zdravih, održivih i prijatnih gradova postali standard u budućnosti. Kroz razne komunikacione i diseminacione aktivnosti i podršku drugim partnerima, Mikser nastoji da ukaže građanima na prednosti ovakvih filozofija planiranja gradova, da podseti građane na njihova prava i načine, kako da se njihova reč čuje i uvaži u procesima donošenja odluka koje utiču na kvalitet života u urbanim sredinama.

Ovo podrazumeva kako edukaciju građana, tako i drugih profesionalnih partnera o senzitivnim grupama, o najčešćim i prenebregnutim izazovima u svakodnevnom korišćenju grada koji onemogućavaju sve žitelje da ravnopravno i slobodno “koriste” grad na najkvalitetniji način.

Naši tehnički partneri upravo podešavaju uređaje za nošenje, senzore i baze podataka kako bi najbolje odgovarali društvenim, ekonomskim, kulturnim i drugim pokazateljima svake demo lokacije kako bi prikupili najvrednije, najpouzdanije i indikativne informacije o zdravlju i blagostanju građana.

Paralelno sa tim, naši medicinski i stručnjaci za društvena pitanja pripremaju drugu obuku/radionicu koja će se održati u sva tri demo grada: Arhusu, Beogradu i Atini, kako bi HEART volontere pripremili za šetnje za zdravlje na za to predviđenim lokacijama. Pripremljeni upitnik će dati dublji uvid u navike, izazove i težnje građana na naša tri veoma različita sajta.

S druge strane, postalo je jasno da proteklih nekoliko veoma izazovnih godina sa kovidom i geopolitičkom i strateškom situacijom u Evropi nisu omeli razvoj tehnologije, ali su vratile naše društvene crte: međusobno poverenje i potrebu za povezanost, odnose između građana i svih organa koji kreiraju politiku, poverenje u dobre namere i mogućnost povoljnih ishoda bilo kakvih zajedničkih poduhvata između građana i donosilaca odluka.

Zbog toga se ovim aspektima projekta mora posvetiti sve veća pažnja, posebno imajući u vidu da je ostatak ekosistema projekata urbanog planiranja zasnovanog na zdravlju i blagostanju došao do istih uvida: sva razvijena tehnologija i metodologija u ovoj oblasti sada mora biti predstavljen najširoj javnosti, omogućene diskusije i mora se posvetiti se edukaciji najšire publike, od profesionalaca u drugim oblastima do građana.