O nama

Prvi susret uživo euPOLIS tima u Beogradu

Nakon dvogodišnjeg pojedinačnog rada u pandemijskim uslovima, članovi konzorcijuma euPOLIS projekta prvi put će se sastati uživo 29. septembra u etno kompleksu Zornića kuće na periferiji Beograda.

U organizaciji Mikser Asocijacije i ICL-a, planirano je radno okupljanje 28 partnera iz čitavog sveta na radnim sesijama u Zornića kući na kojima će biti predstavljene inovacije naših partnera ostvarene kroz njihov rad na euPOLIS-u. Sam događaj je zatvorenog tipa uz live prenos sesija, koji možete pratiti na Facebook nalogu euPOLIS projekta sa početkom u 9 časova. Nakon dve radne sesije, kako bismo sumirali uticaj i značaj uvođenja NS u urbana jezgra i našu svakodnevnicu, održaćemo panel diskusiju pod naslovom „Happiest Nation In The World!“, u kojoj ćemo ispitati šta indeks sreće znači u našim stvarnim životima, i zašto se samo nekolicina istih zemalja nalazi na vrhu te liste. Govornici na panel diskusiji će biti: Nikola Bertolini ispred EU delegacije u Srbiji, predstavnica Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, Stanislava Bošković sa Imperial College London i tehnički menažer euPOLIS projekta, Predrag Voštinić, aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva. Diskusiju će moderirati Maja Lalić, predstavnica udruženja Mikser i suosnivačica Ženskog arhitektonskog društva.

EuPOLIS je četvorogodišnji međunarodni projekat, podržan programom Horizon 2020 Evropske unije. Mikser je ponosan što može da sarađuje sa najvećim svetskim ekspertima iz oblasti održivog razvoja, društvenih inovacija i savremene tehnologije. Pored Miksera, beogradski deo konzorcijuma čine, ekspertski tim za regenerativno urbano planiranje kompanije EnPlus i Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, uz podršku medicinskih stručnjaka iz nekoliko beogradskih zdravstvenih institucija.

Ovaj projekat treba da donese inovativnu metodologiju planiranja gradova uz primenu NBS rešenja, odnosno rešenja inspirisanih prirodom. Cilj je unapređenje zdravlja i života građana uz njihovu aktivnu participaciju i poboljšanje javnih gradskih prostora. Demonstracija procesa urbanog planiranja uz uključivanje građana i primena NBS rešenja planirana je na konkretnim lokacijama u četiri evropska grada: Beogradu, Pireju, Lođu i Gladsaksu.