O nama

Europa Nostra nagrada 2023. za projekat MADE IN

MADE IN: Crafts and Design Narratives, AUSTRIA/HRVATSKA/SLOVENIJA/SRBIJA

Evropska komisija i Evropa Nostra objavile su pobednike nagrada za evropsku baštinu / Europa Nostra nagrada 2023. Ove godine, 30 izuzetnih dostignuća u oblasti nasleđa iz 21 zemlje nagrađeno je najvećim evropskim priznanjem. Među ovogodišnjim pobednicima u kategoriji Obrazovanje, obuka i veštine je MADE IN: Crafts and Design Narratives: AUSTRIA / HRVATSKA / SLOVENIJA / SRBIJA.

Žiri, sastavljen od stručnjaka za nasleđe iz cele Evrope, odabrao je 30 pobednika na osnovu evaluacije od strane izbornih komisija koje su odgovorne za razmatranje prijava za nagradu, koje su ove godine podnele organizacije i pojedinci iz 35 evropskih zemalja.

Cecilia Bartoli, svetski poznati mecosopran i predsednica Europa Nostre, izjavila je: „Srdačno čestitam ovogodišnjim dobitnicima nagrada za evropsko nasleđe/Evropa Nostra na njihovom zasluženom priznanju. Oni su inspirativni primeri koji zaista doprinose izgradnji lepše, održivije i inkluzivnije Evrope. Njihove priče o uspehu pokazuju kako se nevolje mogu prevazići udruživanjem stručnosti, posvećenosti, kreativnosti i inovacija. Radujem se što ću ih lično upoznati i proslaviti sve pobednike na ceremoniji dodele nagrada za evropsku baštinu u našem voljenom gradu Svetske baštine u Veneciji”.

Pobednici će biti proslavljeni na ceremoniji dodele nagrada za evropsku baštinu 28. septembra u Palazzo del Cinema u Veneciji. Ovaj prestižni događaj biće počastvovan učešćem Sesilije Bartoli, predsednice Europa Nostre. Očekuje se da će ovom događaju na visokom nivou prisustvovati i potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas. Tokom ceremonije biće proglašeni laureati Gran prija i pobednik nagrade Public Choice Avard, izabrani među ovogodišnjim pobednicima i koji imaju pravo da dobiju po 10.000 evra. Ceremonija će biti vrhunac Samita o evropskoj kulturnoj baštini 2023, koji je organizovala Evropa Nostra uz podršku Evropske komisije, od 27. do 30. septembra u Gradu Svetske baštine u Veneciji.

Pristalice i entuzijasti nasleđa sada se ohrabruju da otkriju pobednike i glasaju na mreži kako bi odlučili ko će osvojiti nagradu javnog izbora 2023, sa pravom na novčanu nagradu od 10.000 evra.

MADE IN: Crafts and Design Narratives

MADE IN je evropska platforma koja okuplja dizajnere, istraživače i kustose, koji su svi posvećeni istraživanju nasleđa kroz savremenu produkciju. Višestrani pristup platforme obuhvata istraživanje, mapiranje i arhiviranje lokalnih zanata, kao i programe zajedničkog stvaranja i participativne inicijative za razmenu znanja. MADE IN promoviše neprocenjivu ulogu zanata u oblikovanju lokalnih identiteta i osiguravanju održivosti zajednica.

Osmišljen 2014. godine od strane Umetničke organizacije OAZA kao odgovor na opadanje malih zanata i radionica u Zagrebu, MADE IN je debitovao na 24. Bijenalu dizajna (BIO 50) u Ljubljani, u organizaciji Muzeja arhitekture i dizajna (MAO) . Ovo početno istraživanje postavilo je temelje za partnerstvo između šest organizacija: OAZA, Muzej za umetnost i zanat u Zagrebu (Hrvatska), Muzej za arhitekturu i dizajn u Ljubljani (Slovenija), zanatsko-trgovinsko udruženje Verkraum Bregenzervald (Austrija), Nova Iskra i Mikser (Srbija).

Finansiran kroz Program male saradnje Kreativna Evropa, MADE IN je trajao od 2018. do 2021. Dodatna podrška iz javnih i privatnih izvora u četiri zemlje, uključujući ministarstva kulture, holandsku ambasadu u Hrvatskoj, Centar za kreativnost u Sloveniji i razne druge fondacije doprinela je njen uspeh.

Baveći se kritičnim temama kao što su nanoturizam, održivost, materijali, resursi i zajednice, projekat je stvorio uvide koji su u skladu sa prioritetima Evropske komisije, uključujući Evropski zeleni dogovor, Evropu prilagođenu digitalnom dobu i Novi evropski Bauhaus. Projekat je dao različite rezultate uključujući kreiranje novih proizvoda, knjige, veb stranice i putujuću izložbu. Pionirska inicijativa projekta, „Priče o zanatstvu i dizajnu“, prikazala je mapiranje zanatlija u regionu i omogućila neprocenjivu razmenu znanja između zanatlija i dizajnera.

MADE IN predstavlja svedočanstvo moći saradnje i njenog potencijala da spoji tradicionalne zanate sa savremenim dizajnom, negujući živahan ekosistem kreativnosti i nasleđa.

„Kroz efektivno korišćenje digitalne tehnologije, projekat MADE IN vešto prikazuje nematerijalno nasleđe zanatskih veština koje se razvijaju. Veb lokacija, promišljeno dizajnirana i laka za navigaciju, nudi obilje zanimljivih informacija. Međutim, projekat ide dalje od toga da bude samo digitalni alat jer neguje veze između zanatlija i savremenih dizajneri. Naglasak je na nastavku i evoluciji ovih dugoročnih tradicija, osiguravajući njihovu relevantnost za buduće generacije. Sa dugoročnom vizijom i snažnom težnjom da proširi svoj domet, ova relativno nova mreža spremna je za rast, odražavajući njen progresivan i inovativan pristup ukrštanju umetnosti, zanata i dizajna“, naveo je žiri za nagrade.

„Ovaj panevropski projekat naglašava zajedničke niti našeg zajedničkog zanatskog nasleđa, istovremeno prihvatajući regionalni ukus kroz blisku saradnju sa lokalnim zajednicama. Primetan je međugeneracijski aspekt projekta koji okuplja mlade dizajnere i iskusne praktičare zanata. Ovo stvara vitalnu vezu između nasleđa i kreativnih industrija, baveći se blagovremenim društvenim i komercijalnim promenama i nudeći mogućnosti za održivi rast“, ​​dodao je žiri.

Od Norveške do Portugala, od Francuske do Ukrajine: ovo su dobitnici nagrada Evropske baštine / Europa Nostra Nagrada 2023

Očuvanje i adaptivna ponovna upotreba

Steam Engine Brewery, Lobeč, CZECHIA

Friluftsskolen Open-Air School, Copenhagen, DENMARK

Hôtel de la Marine, Paris, FRANCE

Royal Gardens of Venice, ITALY

Museum of Urban Wooden Architecture, Vilnius, LITHUANIA

Wit Stwosz Altarpiece in St. Mary’s Basilica, Kraków, POLAND

Mudéjar Ceilings of the Cathedral of Funchal, Madeira, PORTUGAL

Deba Bridge, Gipuzkoa, SPAIN

Ruins of the Monastery of San Pedro de Eslonza, Gradefes, SPAIN

Scientific-Archaeological Studies for the Preservation of Ererouyk, ARMENIA/FRANCE

Proto-Industrial Architecture of the Veneto in the Age of Palladio, ITALY

Safeguarding of the Artisanal Fishing Technique “Arte-Xávega”, PORTUGAL

Obrazovanje, obuka i veštine

MADE IN: Crafts and Design Narratives, AUSTRIA/CROATIA/SLOVENIA/SERBIA

ACTA VISTA, Marseille, FRANCE 

Carpenters without Borders, Paris, FRANCE

National Centres for Restoration of Historic Vessels, NORWAY

Pathfinders of the Waters, Danube Delta, ROMANIA

Angažovanje građana i podizanje svesti

Village Square Meer, Antwerp, BELGIUM

Budapest100, HUNGARY

Museum of Literature Ireland (MoLI), Dublin, IRELAND

Open for You, ITALY

ALMADA Project, Lisbon, PORTUGAL

Via Transilvanica, ROMANIA

Un-archiving Post-industry, UKRAINE

Heroji nasleđa

Hambis Tsangaris, CYPRUS

Sergio Ragni, ITALY

Cláudio Torres, PORTUGAL

Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO), UKRAINE/INTERNATIONAL PROJECT

Europa Nostra Nagrade 2023 za izuzetne projekte iz UK

Ove godine, Europa Nostra Nagradu dele dva izuetna projekta iz evropske zemlje koja nije deo programa EU Kreativna Evropa:

Cleveland Pools, Bath, UNITED KINGDOM (Očuvanje i adaptivna ponovna upotreba)

MINIARE: The Art & Science of Manuscript Heritage, Cambridge, UNITED KINGDOM (Istraživanje)

Dve decenije predstavljanja izvrsnosti nasleđa u Evropi

Nagrade evropske baštine / Nagrade Evropa Nostra pokrenula je Evropska komisija 2002. godine i od tada ih vodi Evropa Nostra. Već 21 godinu, Nagrade su ključno sredstvo za prepoznavanje i promociju višestrukih vrednosti kulturnog i prirodnog nasleđa za evropsko društvo, ekonomiju i životnu sredinu.

Nagrade su istakle i širile izvrsnost nasleđa i najbolje prakse u Evropi, podstakle prekograničnu razmenu znanja i povezale zainteresovane strane u oblasti nasleđa u šire mreže. Nagrade su pobednicima donele velike koristi, kao što su veća (međunarodna) izloženost, dodatno finansiranje i povećan broj posetilaca. Pored toga, nagrade su zagovarale veću brigu o našem zajedničkom nasleđu među građanima Evrope. Za dodatne činjenice i brojke o nagradama, posetite veb lokaciju nagrada.

Poziv za prijave za izdanje nagrada za 2024. je sada otvoren. Prijave se mogu podneti onlajn preko www.europeanheritageavards.eu/apply. Pošaljite prijavu i podelite svoje znanje!