O nama

Osam balkanskih dizajnera u trci za nagradu Salone.Satellite na Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu

U toku je Međunarodni sajam nameštaja u Milanu, koji se posle dve godine odlaganja zbog pandemije održava od 7. do 12. juna, a na Međunarodnoj smotri talenata Salone Satellite učestvuje i balkanska selekcija koju čini 13 dizajnerskih rešenja prikazujući kreativni potencijala Balkana u oblasti inovacija industrijskog dizajna.

Među nominovanim za nagradu Salone Satellite je i osam dizajnera Young Balkan Designers platforme:
Andraž Rudi Vrhovšek (Val), Arpad Pulai (Biocarpet), Đurđa Garčević (Meenghe), Eva Garibaldi (Elena), Maja Repotočnik (Unluckies), Milan Kajganić (+1), Nada Elkarashi (Form follows culture) i Tijana Kostić (Subversion).

“Mislim da je veliki uspeh i samo biti ovde i imati priliku da izlažeš sa ostalim mladim talentima, to nas sve puni energijom i motiviše da nastavimo dalje i da vredno radimo. Nagrada je, rekla bih, još neka dodatna potvrda i podstrek za made dizajnere, itekako znači biti prepoznat od strane značajnih ljudi u industriji, dobijamo znatno veću vidljivost, tu se otvaraju šanse za budućnost, važno je iskoristiti taj momenat”, za mikser.rs iz Milana kaže Tijana Kostić iz Srbije, autorka projekta Subversion.

Andraž Rudi Vrhovšek, dizajner iz Slovenije, autor projekta Val, rekao je: Nagrada je, za mlade dizajnere, potvrda da je njihov rad dobro osmišljen i da doprinos društvu, ali nam pruža i više internacionalne prepoznatljivosti, van naših regiona i državnih granica.

Žiri koji će ocenjivati radove čine Marva Griffin – osnivač I kustoskinja SaloneSatellite, Maria Porro – Predsednica Salone del. Mobile Milano i Paola Antonelli, kustoskinja, arhitektkinja i dizajnerka.