O nama

Počinje HEART medicinska studija u Beogradu

HEART (Zdraviji gradovi kroz plavo-zelene regenerativne tehnologije) – EU projekat je upravo započeo novu razvojnu fazu angažovanjem grupa volontera u sva tri pilot-grada u sveobuhvatnu medicinsku studiju.

U cilju procene blagotvornih efekata plavih i zelenih elemenata u urbanim sredinama, volonteri HEART u Arhusu (DK), Beogradu (RS) i Atini (GRE) nosiće specijalno dizajnirane biometrijske narukvice koje će pratiti njihov fizički i mentalni status u toku lagane fizičke aktivnosti, pažljivo osmišljene od strane naših medicinskih stručnjaka, na prethodno odabranim testnim mestima, bogatim prirodnim elementima. HEART poseban akcenat stavlja na tri vrste bolesti: respiratorne, kardiovaskularne i metaboličke bolesti.

Ova studija će zainteresovanim stranama (zdravstvo/grad/regionalne vlasti) pružiti dobro dokazane inovativne metodologije i rešenja urbanog planiranja kao osnovne standarde za budući dizajn urbanih četvrti i regeneraciju plavih i zelenih urbanih sredina (posebno onih depriviranih).

Grad Beograd, kao jedan od tri demonstraciona grada, ima čak tri demo lokacije, prvi krug aktivnosti će se odvijati u parku oko jezera Ade Ciganlije. Kao popularna letnja sportska i rekreativna destinacija, nudi niz prirodnih elemenata. Međutim, s obzirom da je Beograd jedan od najzagađenijih gradova na svetu, naši stručnjaci će posvetiti veliku pažnju merenju kvaliteta vazduha na licu mesta i tome u kojoj meri on utiče na posetioce.

Prvi krug studije trajaće tri meseca tokom kojih će naši lekari pratiti sve promene u statusu volontera koji su redovno izloženi prirodnom okruženju u okviru postojećeg statusa gradskih parkova, uz podršku sistema gore navedenih nosivih uređaja, in situ senzora životne sredine i jedinstvene baze podataka koje omogućavaju lak i tačan proces, uz obezbeđivanje apsolutne privatnosti učesnika. Dobijeni rezultati sa odabranih demo sajtova biće upoređeni sa onima koje daju učesnici koji nisu podstaknuti da posećuju plavo-zelene zone grada.

U Beogradu, studiju sprovode medicinski partneri, stručnjaci KBC Dragiša Mišović – Dedinje i Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, uz podršku partnera iz Opštine Stari Grad, kompanije EnPlus i udruženja Mikser.

U danskom gradu Arhusu, volonteri će doprineti studiji tokom nedeljnih šetnji parkom Marselisborg i laganih vežbi, u zavisnosti od predloga lekara, i koristeći različite rute, pažljivo osmišljene i odabrane od strane medicinskih stručnjaka kako bi najbolje odgovarale njihovom trenutnom stanju. zdravstveno stanje. Sa već dobrim kvalitetom vazduha, studija će biti prilagođena praćenju efekata boravka u zelenim površinama, zaštićenim od zagađenja bukom, omogućavajući opuštanje učesnika.

U Atini, glavnom i najnaseljenijem gradu Grčke, studija će započeti u jednom od najvećih gradskih javnih parkova, Pedion tou Areos. Ovaj prostrani park, čije je živopisno zelenilo u kontrastu sa okolnom urbanom džunglom, omogućava svojim posetiocima da vežbaju, šetaju među brojnim statuama, imaju piknik ili se sastaju i druže, sve vreme uživajući u njegovoj mirnoj atmosferi i prirodnim lepotama. Oko 400 volontera HEART pomoći će našim grčkim kolegama da prikupe neprocenjive podatke u vezi sa zdravljem i blagostanjem javnosti, koji će, kada su u korelaciji sa ekološkim i socioekonomskim varijablama, pružiti korisne uvide u brojne prednosti izloženosti zelenim i plavim površinama.