O nama

Za bezbedniji Kragujevac

“Ona hoda sama kroz grad – Bezbedniji Kragujevac za sve” je zajednički poduhvat Mikser Organizacije u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji – UNW, uz podršku Britanske ambasade i partnerstvom pet organizacija civilnog društva koje će raditi na unapređenju svesti o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavaju žene i devojčice u našim gradovima.

Kako bi prepoznali i mapirali sve izazove sa kojima se susreću žene i devojčice u našim gradovima, ali i sve druge senzitivne društvene grupe, tim je kreirao detaljnu anketu čiji rezultati će pomoći stručnjacima i donosiocima odluka u budućim pravcima uređenja i upravljanja javnim gradskim površinama.

Rezultati ankete prikazaće sve nebezbedne, neuralgične tačke Kragujevca i omogućiti promenu mehanizma kako su se žene do sada snalazile da sigurno stignu do određene tačke obavljajući samo obične, svakodnevne zadatke (od izbora putanje, preko simulacije telefonskog razgovora, biber-spreja do odustajanja od odlaska negde jer nemaju pratnju za povratak).

Novostečena znanja pomoći će da se utiče na gradske planere i donosioce odluka da drugačije razmišljaju o zajedničkim, javnim površinama, tako što će zajedno promišljati i o načinima na koje mogu da one prostore koji su jednako namenjeni svima učine jednako dostupnim svima.

Takođe, važan aspekt ove inicijative koji obuhvata anketa je podizanje svesti o toleranciji nasilja nad ženama koje ne mora biti samo fizičko, već predstavlja sve one situacije kada se nalazi opravdanje i racionalizuje bilo kakvo nasilničko ponašanje bilo ono verbalno, kroz diskriminaciju ili direktni fizički nasrtaj.

Istraživanje Ženskog arhitektonskog društva pokazuje da u Srbiji 80.4% žena obavlja dodatne porodične obaveze i brine o starijim članovima porodice/deci/ide u nabavku… što je za 26.2 odsto više nego što to čine muškarci. U ruralnim delovima, kao i na periferijama gradova, ova situacija se dodatno komplikuje još većim oslanjanjem na javni prevoz, produženi boravak na javnim površinama, kao i putovanje u večernjim i noćnim časovima. To jasno govori da žene značajno više korite gradsku infrastrukturu zbog čega je bitno da se osećaju bezbedno svuda i u svakom trenutku.

Zbog toga je izuzetno važan uvid i osećaj bezbednosti, prvenstveno žena i pripadnika osetljivih društvenih grupa, ali i svih građana koji u Kragujevcu žive, rade, školuju se ili zbog poslovnih ili porodičnih veza učestalo borave u ovom gradu.

Iskustva Kragujevčanki kao i set mera i preporuka kao rezultat ankete i niza radionica koje će sprovoditi u ovom gradu, poslužiće kao model i ohrabrenje drugim gradovima Srbije da na sličan način odgovore na bezbednosne izazove svojih građanki, znajući da se i u drugim urbanim sredinama devojke i žene suočavaju sa istim problemima.