O nama

Završeno prvo okupljanje uživo euPOLIS partnera

U Zornića kući, zelenoj oazi kraj Beograda u kojoj su održana poslednja dva Mikser festivala, bili smo domaćini prvog “uživo” susreta međunarodnog konzorcijuma euPOLIS projekta, čiji je Mikser ponosni član.

Photo credits: Tea Zornić

Konferencija je bila posvećena prikazivanju beyond-the-state-of-art inovacija koje su predstavili naši partneri iz 28 zemalja Evrope i sveta. Bez ograničenja rada na daljinu zbog COVID-a, i veoma inspirisani prirodnim okuženjem u kome su se našli, euPOLIS partneri su se bavili svojom “zaostavštinom za budućnnost” koja je isključivo inspirisana prirodnim rešenjima.

Sinergijom svog dosadašnjeg rada, euPOLIS tim je zapravo kreirao vodič koji se obraća i građanima, ali i ekspertima, urbanistima i donosiocima političkih odluka. Krajnji cilj je svakako uvodjenje zelenih i prirodnih rešenja kao ultimativnih katalizatora razvoja gradova.

“The happiest nation in the world!” je tema panela koji je zapravo bio kreščendo konferencije. Indeks sreće građana je neizostavno povezan i sa prirodnim okruženjem u kojem živimo. O tome su govorili prof. Čeda Maksimović i Stanislava Bošković sa Imperijal Koledža iz Londona, predstavnik EU delegacije u Srbiji Nikola Bertolini i Predrag Voštinić, aktivista iz Kraljeva. A panel diskusiju je moderirala Maja Lalić, predstavnica udruženja Mikser i suosnivačica Ženskog arhitektonskog društva.

“Vlade i donosioci odluka moraju da nauče kako da odluke donose brzo, a da pritom zadovoljavaju potrebe građana. Mora postojati proces učenja koji bi omogućio građanima da zatraže svoje pravo na učešće, ali i nadležnima da nauče da prihvate znanje, iskustvo i istinske potrebe svojih građana”

Stanislava Bošković

“Šta građane u Srbiji čini nesrećnim? Nepravda! I to ne samo u osnovnom pravnom smislu, već u prilici da ostvare svoje pravo da učestvuju u donošenju važnih odluka i da imaju kontrolu nad svojim životima.”

Predrag Voštinić

“Vlade se tvrdoglavo drže zastarele, teške, skupe i štetne tehnologije dok imaju inovativnu metodologiju koja košta manje i omogućava značajna poboljšanja životne sredine.”

Čedo Makimović

“Iznenađen sam, obično me zovu da pričam o problemima. Ovo je prvi put da me zovu da pričam o suštinskoj sreći.”

Nikola Bertolini

Mikser festival će se dogoditi naredne godine u svom redovnom terminu, u maju. Nećemo prestati da pričamo o sreći građana. Ako je neko zaslužio, mi smo!