URBAN COOKS PLATFORM

GODINA

2012-2014.

BROJ PARTNERA

10

Evropski gradovi imaju mnogo praznih prostora, napuštenih ili zapuštenih, koje bi građanske inicijative mogle vratiti u život kroz upravljanje zajednicom. U nekim slučajevima, ove inicijative su inovativan primer kako se javnim i zelenim površinama može upravljati i stvarati. Međutim, u mnogim gradovima ove građanske inicijative se suočavaju sa različitim preprekama koje otežavaju razvoj i upravljanje projektom u javnom prostoru. Glavni identifikovani problemi su pravni, bezbednosni problemi i nedostatak resursa, koji su ponekad posledica nedostatka tehničkog znanja građana, a neki drugi zbog zastarelih ili nepostojećih kanala komunikacije između građana i subjekata (privatnih ili javnih) koji poseduju resurse.

Projekat Urban Cooks podržao je inicijative građana za stvaranje privremenih javnih prostora za njihovu društvenu razmenu u Beogradu, Madridu i Skoplju uvođenjem i testiranjem nove metodologije posredovanja između potreba građana i javne uprave i resursnih subjekata. Projekat se oslanjao na sinergije između urbanih aktera koji podstiču autonomiju građana i osnažuju kolektivno učešće u izgradnji i razvoju grada, kroz kulturu i kreativnost. Korišćenje, materijali i forma tri urbana javna prostora definisani su učešćem 200 građana, članova mesnih udruženja, koji su ukazali na svoje nezadovoljene potrebe, motive, pokretače i simbolički kapital u pogledu korišćenja javnog prostora.

Istovremeno, administracija lokalnih opština uključena je u platformu da prati razvoj projekta i obezbedi pravnu dokumentaciju za njegovu izgradnju. Glavni cilj je bio da se pomoću studija slučaja Beograda, Madrida i Skoplja (Mikser je vodio beogradsku demo lokaciju u Savamali) definiše društveno inkluzivniji model upravljanja urbanim razvojem u evropskim gradovima u kojima vlasti, profesionalci i proaktivni građani sarađuju u korist svih i da stvore metodologije koje su primenljive i replicirane na različitim mestima.
http://basurama.org/en/projects/urban-cooks-platforms/