O nama

Mladi balkanski dizajneri – ogledalo balkanskog dizajna na Salone.Satellite

Mladi balkanski dizajneri deo su ovogodišnje Međunarodne smotre talenata Salone Satellite na Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu.  Prenosimo vam utiske dela selekcije o Sajmu, interakciji sa publikom, njihovim očekivanjima i dosadašnjim doživljajima najvažnije međunarodne manifestacije u svetu dizajna i nameštaja.

Milan Kajganić, autor projekta +1
Raznolikost
“Iznenađen sam razlikama – među ljudima, u karakterima, i, naravno, predmetima. Dobro je na jednom mestu videti raznolikost i pronaći sebe u nečemu.”
Interakcija
“Ljudi su radoznali, zainteresovani, željni odgovora na razna pitanja. Privlače ih neobične forme, a sa druge strane mnogi se pronalaze u jednostavnim i “mirnim” predmetima.”

Ena Begićević Čeliković, autorka projekta Avid
“Mladi dizajneri koji ovde izlažu porede svoje radove sa drugima što je uvek dobro, Salone Satellite je definitivno najinspirativniji deo sajma i moje mišljenje je da su radovi Mladih balkanskih dizajnera veoma inspirativni i drugačiji i na neki način su ogledalo Balkana kroz materijale koje koristimo, kroz humor kojim se koristimo i mislim da je publika to i prepoznala.”

Arpad Pulai, autor projekta Biocarpet
Utisci o Salone del. Mobile
“Ovo je nešto što je sasvim novo za mene, ali s obzirom na značaj ove manifestacije i na veliki priliv dizajenera, mogu reći da mi je to još veći izazov da prenese svoje ideje i misli posetiocima, da predstavi svoju zemlju i svoj proizvod.”

Biocarpet u kontaktu sa publikom
“Posebno je publici zanimljiv momenat vizuelizacije, prvo što uvek urade je pipnu strukturu, ne prepoznaju odmah materijal i intrigantno im je šta je to, koja je inspiracija, koji je način realizacije i postupaka i sam proces.”

Katarina Trpčić, autorka projekta The Last Jar of Honey
Utisci o Salone del. Mobile
“Jako sam zadovoljna kako izgleda naš prostor za izlaganje. Nisam ni u snovima mislila da je sajam ovako veliki. Odlično je pričati s ljudima i videti njihove reakcije na naše radove”.