O nama

Otvorena izložba “Mladi balkanski dizajneri: Ovde i sada”

Izložba “Mladi balkanski dizajneri: Ovde i sada” – u saradnji Mikser organizacije i proizvođača nameštaja NUNC iz Slavonije otvorena je u holu Šumarskog fakulteta u Beogradu!

Na konkurs je pristiglo više od stotinu inovativnih, održivih, fleksibilnih rešenjaza prostore u kojima se svetovi stanovanja, rada, igre i interakcije sve više preklapaju i sve dinamičnije menjaju, a internacionalni žiri u sastavu Marva Grifin, Henriet Val, Nikola Radeljković, Jelena Matić, i Maja Lalić, odabrali su 60 projekata iz 14 zemalja regiona, koji su dobili šansu da sarađuju sa privredom.

Fotografije: Vanja Piroški

Šezdeset polufinalista iz 14 zemalja

Stručni tim kompanije Nunc među izloženim radovima izabrao je pet projekata koje će narednih meseci razvijati do proizvoda i najuspešnije među njima predstaviti na Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu u aprilu 2024. kao deo svog redovnog proizvodnog programa. Svoj duhovit i osvežavajući pristup dizajnu Nunc duguje saradnji sa novim dizajnerima iz celog regiona, od kojih su mnogi debitovali na međunarodnoj sceni upravo preko platforme Mladi balkanski dizajneri.

Među najboljih pet našli su se autori sa projektima:

COCOON – Amina Pilav iz Bosne i Hercegovine

FLIP – Berin Spahić iz Bosne i Hercegovine

3M – Dunja Kovačević iz Srbije

KOZLIK – Ekaterina Vagurina iz Rusije

PINNA, Dora Vučemilović iz Hrvatske

Predsednica Mikser udruženja, Maja Lalić, istakla je ovom prilikom koliko je dragocena prilika mladim kreativcima da se povežu sa kolegama iz regiona, a potom i Evrope, ali i mogućnost da kroz direktan rad sa privredom razviju svoje ideje do pravih proizvoda.

Otvaranju su, uz veliki broj mladih talenata, prisustvovali i istaknuti predstavnici struke, ali i privrede i diplomatije koji su imali priliku da vide pun potencijal regionalne kreativne scene.

Ovaj jedinstven primer saradnje kreativnog, obrazovnog i privrednog sektora u regionu nadomešćuje odsustvo institucionalne podrške mladim talentima za dalje usavršavanje i zapošljavanje u sektoru, ali i istovremeno značajno doprinosi regionalnoj razmeni mladih profesionalaca i njihovoj vidljivosti na međunarodnoj sceni.

U okviru otvaranja izložbe, stotinak zainteresovanih građana imalo je priliku da uz stručno vođenje vanrednog profesora Šumarskog fakulteta, Marka Perovića prošeta arboretumom, prirodnim botaničkim blagom usred Beograda. Njegova vrednost i izuzetan naučni i ekološko-edukativni značaj ogledaju se u očuvanju autohtonih i alohtonih vrsta drveća, funkciji opšteg i specijalnog obrazovanja i kompleksnog naučnoistraživačkog rada.

Izložba je otvorena do 18. Oktobra 2023. u glavnom holu Šumarskog fakulteta, ul. Kneza Višeslava 1, Beograd.