O nama

Ozvučavanje virtuelnog Ženskog muzeja

Omogućimo da virtuelni ŽenNSki muzej, prvi ženski muzej u Srbiji, ozvučavanjem veb stranice Text to speech tehnologijom (TTS) postane dostupan za sve! ŽeNSki muzej je deo Međunarodne mreže ženskih muzeja IAWM, a ugradnjom govornih tehnologija postao bi prvi muzej u Srbiji i regionu sa ovakvom vrstom alata pristupačnosti.

Ugradnjom govornih tehnologija virtuelni ženski muzej postao bi pristupačan pre svega  za slepe i slabovide osobe kao i za druge ugrožene grupe koje imaju problema sa samostalnim čitanjem, kao što su osobe sa  cerebralnom i dečijom paralizom, osobe sa disleksijom, osobe obolele od multipla skleroze i autistične osobe koje često nisu u mogućnosti same da čitaju. Takođe, ozvučeni muzej omogućio bi novi način korišćenja za širu publiku, kao neka vrsta audio/radio platforme za slušanje muzejskih sadržaja i tako obezbedio i veću prisutnost ženske kulture u javnom prostoru.

Digitalna platforma ŽeNSki muzej je projekat Saveza feminističkih organizacija „(Re)konekcija” koji se bavi  istraživanjem, predstavljanjem i digitalizacijom ženskog kulturnog nasleđa kao i promovisanjem i afirmacijom savremene ženske umetnosti, teorije i aktivizma. Neki od najznačajnijih projekta SFO “(Re)konekcija”, pored kontinuiranog razvoja prvog ženskog muzeja u Srbiji, što je rezultiralo članstvom u Međunarodnoj mreži ženskih muzeja IAWM, su međunarodna izložba u saradnji sa ženskim muzejom  iz Nemačke i Muzejom Vojvodine; svetska premijera koncertnog izvođenja dela šest novosadskih kompozitorki; nagrade za unapređenje regionalne saradnje i ženskog stvararalaštva u svim oblastima.

Svoju donaciju možete ostvariti na platformi Donacije.rs https://www.donacije.rs/  i preko organizacije SFO “(Re)konekcija”- Erste banka Novi Sad br. računa  340-000001101593525.

Više informacija možete pronaći OVDE.