O nama

58. Sajam nameštaja ponovo u Beogradu

58. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije biće održan od 8. do 13. novembra 2022. godine na Beogradskom sajmu.

Ovaj renomirani događaj u sferi dizajna, distribucije i proizvodnje nameštaja u jugoistočnoj Evropi, uz 58. Međunarodni sajam mašina i alata za drvnu industriju, posle dvogodišnje pauze usled pandemije COVID-19, ovog novembra ponovo postaje mesto susreta svih onih koji su deo industrije nameštaja i onih koji se za istu interesuju.

Tokom šest dana ovogodišnjeg izdanja Beogradskog sajma nameštaja spajaće se kreativa i privreda,  predstavljati domaći, regionalni i internacionalni dizajneri, izlagači i njihova dela, ali i svetski prepoznati dizajnirani komadi nameštaja dostupni na našem tržištu. Izlagački program objedinjuje sve segmente opremanja i dizajna enterijera i eksterijera oslanjajući se na stilove I potrebe savremenog čoveka.

U fokusu ovog Beogradskog sajma nameštaja su kompanije i proizvođači okrenuti pravim vrednostima, kao i novi, mladi dizajneri u usponu, kroz sada već prepoznatu izložbu na kojoj se predstavljaju radovi mladih autora, fakulteta i škola.

U okviru Izložbe mladih dizajnera (Young Designers Exhibition), u Hali 2B Beogradskog sajma, izlaže i predstavnik ovogodišnje selekcije Young Balkan Designers, Arpad Pulai sa svojim Biotepisima.

– Moja sfera interesovanja je biomimikrija u tekstilu, istraživanje biljnih oblika nepoznatih svetova i njihova implementacija na dizajn tepiha tehnikom filcanja vune. Cilj projekta je stvoriti reljefnu strukturu na tepihu koja će podstaknuti taktilne funkcije stopala. Površinska struktura tepiha istovremeno deluje na vizualni i taktilni način percepcije. Tepih zamenjuje prirodno tlo u urbanim i zatvorenim prostorima. Jedan od glavnih ciljeva mog kreativnog procesa je spajanje prirodnih oblika sa tekstilnim strukturama kako bih stvorio tepih koji istovremeno ima estetsku i funkcionalnu primenu. Glavna tehnika za izradu vunenog tepiha je “Mokro filcanje.” – kaže Arpad.

Arpad Pulai Biotepih

Design talks 2022 sastavni je deo Beogradskog sajma nameštaja, i kao i ranije dešavaće se u okviru Dizajn zone, od 8. do 12. novembra, svakog dana sa početkom od 15 časova. Nakon pandemijske pause, vraćaju se inspirativne diskusije i spontani razgovori sa dizajnerima, arhitektama, kreativnim stvaraocima i vodećim ljudima iz domena dizajna, umetnosti, kulture, ekonomije, industrije i proizvodnje, javnog i obrazovnog sektora. Ovo dešavanje potencira ulogu i snagu koju dizajn može i treba da ima u društvu. Ono što je drugačije u odnosu na prethodne godine, svakom danu se dodeljuje  “osnovna tema razgovora” dok će se lista gostiju i učesnika objavljivati sukcesivno. Govornici dolaze iz različitih oblasti i disciplina, a teme će se kretati od dizajna nameštaja, brendinga, grafičkog dizajna do arhitekture, umetnosti, tehnologije i edukacije. Dizajn kao kreativno promišljanje i preispitivanje, kao i dizajn koji promoviše radikalno zamišljanje budućih scenarija. Razgovore moderira Vesna Pejović, produkt dizajner i dizajn edukator iz Srbije.