O nama

EuroPride 2022 u Beogradu

Kao i svake godine, strepimo da li će „Nedelja Ponosa“ uopšte i biti održana. Čvrsto verujemo da hoće! Uz glavne događaje – Belgrade Pride Week i Belgrade Pride March, postoji još čitav niz dešavanja koja su manje vidljiva. Zato vam skećemo pažnju na celokupni program.

Ali prvo – ono po čemu se ovogodišnji Pride razlikuje od prethodnih. Ove godine naša prestonica je domaćin EuroPride-a, panevropskog međunarodnog LGBT+ događaja. Prvi put u istoriji održava se u ovom delu Evrope i bilo gde van granica Evropske ekonomske zone. Iz tog razloga, EuroPride 2022 predstavlja savršenu priliku za rušenje predrasuda, jačanje i poboljšanje pozicije, kao i borbe za zaštitu prava LGBT+ zajednice na Zapadnom Balkanu.

Osvrnimo se na čas na istoriju LGBT+ zajednice u našoj zemlji; prva Parada ponosa održana je 2001. godine i dočekana je otporom i nasiljem desničara. Nakon prvog pokušaja šetnje, usledilo je još nekoliko pokušaja koji su dočekani na sličan način, što je dodatno obeshrabrilo ovu zajednicu. Od 2010. godine svake godine se organizuje Pride Week, a tek od 2014. godine Pride March je prošao bez većih incidenata. Prvi Pride Info centar i otvoreni inkluzivni prostor u Srbiji počeo je sa radom 2017. godine, i od tada predstavlja tačku društvenih okupljanja i prostor za izražavanje kreativnosti pripadnika LGBT+ zajednice, a svoj trajni dom pronalazi 2018. godine u ulici Kralja Milana 20 u Beogradu. Prada ponosa je prevazišla zabrane 2011, 2012. i 2013. godine i sada je glavna komponenta Beogradskog Pride-a.

EuroPride 2022, po svemu sudeći, biće prekretnica za čitav LGBT+ pokret na Zapadnom Balkanu.

Photo Credits: https://europride2022.com/

Očekuje se veliki broj gostiju iz inostranstva, kako medjunarodnih prijatelja manifestacije, tako i visokih zvaničnika. Ovim događajem se otvara prilika da se Evropi pokaže napredak LGBT+ zajednice u Srbiju u poslednjih 20 godina.

Organizatori su obezbedili čitav niz edukativnih, umetničkih i aktivističkih  događaja koji za cilj imaju da prikažu istoriju, aktivizam i kreativnost pripadnika ove zajednice u Srbiji, u regionu Zapadnog Balkana i u Evropi.  Organizatori kao ključne događaje navode: Međunarodnu konferenciju o ljudskim pravima, zakazanu za period od 13. do 16. septembra, Pride koncerte, zakazane za 16. i 17. septembar, Pride marš zakazan za 17. septembar, Pride teatar, Pride Art i Program zajednice.

Kompletan program EuroPride-a 2022, inspirisan duhom edukovanja, kreativnosti, regionalne saradnje i aktivizma, možete pogledati OVDE.

Biće sve kako treba, mi nemamo dilemu! Pridružite se i solidarišite se zajedno sa nama sa ovom manjinskom, zaista ugroženom zajednicom. Jer – Beograd je svet!

Photo Credits: https://europride2022.com/