O nama

PREDBUDUĆNOST! BAŠTINA MIHAJLO MITROVIĆ!

Ovog prvog septembra Mihajlo Mitrović (1.9.1922- 20.12.2018) arhitekta, mislilac arhitekture, esejista svetskog renomea i jugoslovenskog porekla, napunio bi 101 godinu.

Obeležavajući godišnjicu rođenja arhitekte Mihajla Mitrovića, njegovoj porodici se ove godine pridružuje samoorganizovana grupa građana-istraživača koja je preuzela inicijativu spašavanja biblioteke i preostalih arhiva ovog dragocenog naučnika i umetnika.

Članovi Mikser kolektiva pridružili su se naporima porodice arhitekte Mihajla Mitrovića i drugim pojedincima i kolektivima –Kolektiv, Edicija Jugoslavija, Phd in One Night, Motel TrogirZadužbina Ilije M. Kolarca – u samoorganizovanoj inicijativi za spašavanje arhive ovog značajnog arhitekte široj javnosti najpoznatijeg kao autor jednog od simbola modernog Beograda – Geneks kule na Novom Beogradu, na čijem vrhu smo i započeli samoorganizovanje, prilikom prodaje poslovne kule kontroverznom biznismenu, bez jasnog programa zaštite objekta i javnog interesa koje on nosi.

DOĐITE DA RAZGOVARAMO!

U četvrtak, 12. oktobra u 11 časova u Zadužbini Ilije M. Kolarca pokrećemo javnu diskusiju o značaju zaštite modernističkog arhitektonskog nasleđa druge polovine 20.veka, na primeru spašavanja arhive i očuvanja baštine arhitekte Mihajla Mitrovića. Na press konferenciji na Kolarcu ćemo sa članovima porodice arhitekte Mitrovića i grupom građana-istraživača, arhitekata i entuzijasta koji su se okupili oko ove inicijative pokrenuti pitanja: čije je “naše” modernističko arhitektonsko nasleđe, kome pripada briga o njemu, čije je znanje, istorija i istorija umetnosti jedne epohe i jedne zemlje koje više nema ali na čijem tlu postoje nove demokratske tvorevine deklarativno spremne da prihvate brigu o “opštem dobru” za sadašnje i buduće generacije? Koji su konkretni koraci koje Država preduzima u interesu za prepoznavanje i spašavanje zajedničkog dobra i sprečavanja situacija u kojoj spašavanje i očuvanje neprocenjivog materijalnog i nematerijalnog dobra pada na porodicu i građanske gerilske inicijative? Šta država ili Grad Beograd mogu konkretno da učine u ovom i sličnim slučajevima?

Dva naredna dana biće organizovana poseta stanu u zgradi koju je projektovao i u kojoj je arhitekta živeo od 1978. sa svojom porodicom. U okviru poste stanu biće održana umetnička intervencija.

Arhitekta Mihajlo Mitrović ispred objekta kule Genex koji je i projektovao.
Digitalizacija arhivskih slajdova i fotografija: Mikica Andrejić.

12 Oktobar 2023

-11h, Mala sala, Press konferencija uz projekcije

Učestvuju:

-Mina Glogovac, ćerka arhitekte Mitrovića, slikarka, profesorka na Fakultetu Primenjenih Umetnosti i depozitarka prava na zaostavštinu/ naslednica autorskih prava Mihajla Mitrovića

-Nataša Bodrožić, kustoskinja i kulturna radnica, voditeljka projekta Motel Trogir, s fokusom na zaštitu i kritičku re-evaluaciju modernističke arhitekture druge polovice 20.veka (udruga Slobodne veze, Trogir/ Zagreb)

-Maja Lalić, arhitektkinja (Mikser, Beograd)

-Zoran Dmitrović, arhitekta (Kolektiv, Beograd)

-Danijela Rajović, arhitektkinja, Beograd

-Mikica Andrejić, fotograf, (Skver, Zaječar)

Moderacija i na inicijativu samizdata Edicija Jugoslavija – Ivana Momčilović, dramaturškinja (PhD In One Night, Brisel/ Bierbais)

-13h, Mala sala- projekcija nedavno digitalizovanih slajdova Mihajla Mitrovića, zahvaljujući digitalizaciji Mikice Andrejića

Zvučna slika uz projekciju – Mikica Andrejić

-13h30, koktel u holu Kolarca uz zastave sa štampanim vizualima iz arhiva Mihajla Mitrovića

Prateći program:

-Knjižara Kolarca, uređenje izloga i prodaja knjiga Mihajla Mitrovića

13. Oktobar- poseta stanu i performans/ snimanje 14h

14. Oktobar- poseta stanu i performans/ snimanje 14h

Rezervacija za posetu stanu isključivo na mejl adresu : migrativeart@gmail.com sa naznakom “Poseta stanu MM + datum” uz navođenje imena, prezimena i ličnog matičnog broja. Broj posetitelja je ograničen.(Grupe od 20 osoba maksimalno po jednoj poseti)

Sve fotografije: privatna arhiva porodice, pojedine digitalizovane zahvaljuci M. Andrejić.

Hvala: porodici Mihajla Mitrovića, Aleksandru Pekoviću i ekipi Zadužbine Ilije Kolarca na ljubaznom gostoprimstvu, Xavier Löwenthal-u na pomoći oko vizuala, M. Ćvoroviću, kao i svima koji su učestvovali u gerilskoj akciji kao i organizaciji ovog događanja.

Kula Genex, autor fotografije: arhitekta Mihajlo Mitrović
Digitalizacija arhivskih slajdova i fotografija: Mikica Andrejić.

Modernistička arhitektonska baština, posebno ona druge polovine 20. veka, iz niza razloga još nije dobila zasluženu institucionalnu pažnju. Razdoblje od 1950-ih do 1980-ih godina i kvantitetom i kvalitetom predstavlja izuzetno razdoblje jugoslovenske arhitekture, ali reč je i dalje o zapostavljenom segmentu arhitektonskog nasleđa koji usled manjkave (ili nepostojeće) formalno pravne zaštite, nerazvijene društvene svesti ili dubioznih privatizacijskih procesa, biva prečesto izložen neadekvatnim adaptacijama ili prepušten ubrzanom propadanju. Nažalost, takva je sudbina i najpoznatijeg Mitrovićevog dela – kule Geneks, koje je zaštićeno, ali još se ne vidi sistemska briga ni način kako ga održavati i čuvati u interesu njegovih stanara i drugih korisnika. Međutim, očuvanje intelektualne i lične ostavštine arhitekta, predstavlja dodatni izazov.

Mihajlo Mitrović je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1948. godine. Usavršavao se u Francuskoj i Danskoj, a kao stipendista Ujedinjenih nacija, vraća se u Jugoslaviju i već 1950. godine se zapošljava u Urbanističkom zavodu Srbije. Kao glavni projektant Zavoda izrađivao je generalne urbanističke planove za veliki broj gradova u Srbiji – Zaječar, Pirot, Niš, Vrnjačku Banju, Trstenik, Banju Koviljaču, Lazarevac.U periodu od 1961.do 1981. godine, zaposlen je kao direktor Projektbiroa, a 1980. godine izabran je za profesora na Fakultetu Primenjenih umetnosti (predmet Mali urbanizam i hortikultura)u Beogradu kao i za profesora Fakulteta tehničkih nauka u Čačku. Za počasnog doktora Beogradskog univerziteta promovisan je 1999. godine, a iste godine je izabran i za predsednika Akademije arhitekture Srbije. Promovisan je i za počasnog člana Ruske akademije arhitekture. Dobitnik je Sedmojulske i Oktobarske nagrade, a od stručnih priznanja tu su nagrade Borbe i Salona arhitekture, kao i nagrade ULUPUDS-a. Decenijama je u periodici objavljivao eseje, kolumne i kritičke prikaze o arhitekturi, a 50 godina je držao stalnu kolumnu u “Politici”.

Realizovao je preko stotinu zgrada kao što su Hotel Narcis na Zlatiboru, Motel Mlinarev san u Arilju, Hotel Putnik na Novom Beogradu, Izvore tople vode u Vrnjačkoj Banji, poslovnu zgradu Energoinvest u Beogradu, motel Rubin u Pojatama, veći broj stambenih objekata u Srbiji, kao i nekoliko poslovnih zgrada, među kojima počasno mesto zauzima Geneks – Zapadna kapija, poslovno-stambeni kompleks na Novom Beogradu.