O nama

Početak Next Gen festivalskih aktivnosti na Mikseru

Mikser Festival u Beogradu započeo je uzbudljivo putovanje obrazovnog programa Next Gen koji je posetiocima ponudio sveobuhvatno istraživanje kroz različite segmente festivala, uključujući razgovore, radionice i izložbe. Tokom tri dana, festival je istraživao teme cirkularnog dizajna, održivosti, zanata i tradicije kao inspiracije za dizajn, primenu materijala lokalnog porekla, angažovanja zajednice i još mnogo toga!

Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, otvorila je konferenciju NextGen inspirativnim govorom. Ona je istakla značaj projekata koji su usmereni na mlade u kreiranju puta za održiviju budućnost. Halačeva je istakla dvostruko osnaživanje mladih dizajnera kroz obrazovanje i potrošača kroz ekološki svesno ponašanje i održive izbore proizvoda.

Foto: Miloš Čubrilo

Henriette Waal, umetnica i dizajnerka, predstavila je koncept mikrodizajnera i razgovarala o tome kako istraživanje lokalnih resursa u bioregionima može da podstakne ekološke, ekonomske i društvene tranzicije. Ona je istakla značaj interdisciplinarne saradnje u postizanju ciljeva održivog razvoja.

Foto: Miloš Čubrilo

Matej Feguš, generalni direktor Donara, predstavio je svoj inovativni poslovni model fokusiran na kreiranje održivog nameštaja korišćenjem PET-Felt tehnologije. Ovaj pristup ne samo da proizvodi ekološki prihvatljive proizvode, već i naglašava potencijal prenamene otpadnih materijala u vredne industrijske resurse.

Foto: Miloš Čubrilo

Orhan Nikšić iz bosanske kompanije Zanat ilustrovao je kako tradicija i inovacija u savremenom dizajnu mogu koegzistirati. On je podelio evoluciju Zanata od samostalne izložbe — njegovog oca, drvorezbara — do kompanije koja sarađuje sa renomiranim dizajnerima čuvajući tradicionalni zanat. Nikšić je takođe precizirao kako se ove veštine prenose na nove generacije, osiguravajući nastavak ovog nasleđa, koje je prepoznato i upisano na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Foto: Miloš Čubrilo

Kako smo završili našu prvu stanicu Next Gen u Beogradu na Mikser festivalu, predali smo štafetu What Design Can Do u Amsterdamu gde se nastavlja Nekt Gen Design avantura.

U međuvremenu, radujemo se što ćemo proširiti naše znanje i čuti više glasova mladih kroz našu stalnu anketu dok nastavljamo ovo inspirativno putovanje.

Podelite svoje prioritete u oblikovanju održivije budućnosti popunjavanjem ove ankete.

________________________________________________________________________________________________________

Next Gen Design je trogodišnji program koji se sastoji iz anketa, takmičenja u dizajnu i edukativnih događaja koji podstiču evropski sektor dizajna — posebno mlade dizajnere — da kreiraju, usvajaju i šire zeleni i održivi dizajn koji doprinosi Evropskom zelenom dogovoru. Sarađuje pet istaknutih evropskih dizajnerskih platformi i godišnjih festivala: Skopje Design Week, Mikser Festival iz Beograda, designaustria iz Beča, What Design Can Do iz Amsterdama i Barcelona Design Center.

Prvi korak projekta je ispitivanje mladih o njihovim mišljenjima i interesovanjima u vezi sa pitanjima životne sredine i klime. Ovaj doprinos će oblikovati dizajnerski konkurs objavljen u januaru 2025, pozivajući mlade dizajnere da se pozabave ovim izazovima. Inovativna obrazovna platforma će takođe biti integrisana u zvanične programe festivala dizajna. Ova platforma će služiti kao katalizator za promovisanje i obrazovanje o zelenom i održivom dizajnu, u skladu sa ciljevima Evropskog zelenog dogovora. Kroz mešavinu fizičkih i digitalnih događaja, projekat će podići festivale dizajna na nove nivoe, maksimizirajući angažovanje i svest među učesnicima.

Next Gen Design je sufinansiran od strane Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa.