O nama

Dvanaest veličanstvenih žena Srbije

Organizacija Mikser imala je na nedavno završenom Mikser festivalu jedinstvenu priliku da pripremi i prikaže izložbu Calliope. Join the Dots, koja predstavlja 24 izuzetne žene Austrije i Srbije.

Trodimenzionalna postavka predstavlja posvećene, inspirativne i nepokolebljive žene u oblastima delovanja od nauke, preko kulture i aktivizma… bilo kroz javno nastupanje ili tako što hrabre, nadahnjuju i osnažuju žene u svojim mikrosredinama, za mikrofonom ili iz voćnjaka i majstorskih radionica… One zadužuju našu generaciju, ali i sve nas uveravaju da je bolje, zdravije i nežnije sutra itekako moguće!

Izuzetne žene Srbije koje svojim primerom predvode društvo u tolerantniju, bezbedniju i zdraviju budućnost su: Jelena Matić dizajnerka i edukatorka, Iva Čukić arhitektinja i aktivistkinja, Maja Ćurčić muzička edukatorka i kompozitorka, Marijana Cvetković kulturna radnica i aktivistkinja, Tijana Palkovljević Bugarski istoričarka umetnosti i menadžerka u kulturi, Anita Mančić glumica i aktivistkinja, Jovana Gligorijević novinarka, Malina Stanojević aktivistkinja, Milena Bogavac dramaturškinja i aktivistkinja, Milena Radulović glumica i aktivistkinja, Tatjana Mandić Rigonat rediteljka i dramaturškinja i Tijana Prodanović astrofizičarka i univerzitetska profesorka.

U saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, na Mikser Festivalu prikazano je 12 žena iz Srbije i toliko iz Austrije koje daju putokaz globalnom društvu kroz svoje lokalno delovanje, a neke od njih bile su i gošće Mikser festivala i to kroz aktivno učešće u brojnim sadržajima: panelima, predavanjima i radionicama. Kao predstavnica austrijskih žena, arhitektkinja Laura P. Spinadel održala je nekoliko predavanja u okviru Mikser Talks i euPOLIS Urban Lab programa.

Nakon Mikser festivala, izložba kreće na “turneju” po školama u manjim gradovima Srbije kako bi ohrabrila devojčice da ostvaruju svoje pune potencijale, da ne odustaju od školovanja, svojih građanskih prava i da se bore za bolje i pravednije sutra.

Podsećamo, Mikser festival je oduvek bio mesto susreta društvenih inovatorki I inovatora u potrazi za modelima ravnopravnijeg društva, pa je tako 2016. u okviru programa “Ženijalno” na Mikser festivalu formalno osnovano i Žensko arhitektonsko društvo, zajedno sa Udruženjem žena sudija. Od tada su članice Mikser tima, kroz saradnje sa kancelarijom UN Women I Ženskim arhitektonskom društvom, pokretale I učestvovale u brojnim kampanjama, istraživanjima, inicijativama I izložbama sa ciljem osnaživanja žena u svim oblastima stvaralaštva I uvođenja ženske perspektive u planiranje gradova, kao i izradama rodnih analiza I alata za kreiranje rodno-osetljivih javnih prostora, prilagođenih I bezbednih za građanke I građane svih profila i uzrasta.

Više informacija možete pronaći OVDE.