O nama

Festival arhitekture u Beogradu!

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) je festival koji podstiče i promoviše interkulturalni dijalog, transnacionalnu saradnju i mobilnost u oblasti arhitekture.

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 se održava od 26. maja do 7. jula. Manifestacija će se ove godine usresrediti na predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mis van der Roe (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

BINA 2022 se održava od 26. maja do 7. jula.

Ideja je da se interaktivnim pristupom javnosti približe aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni koja će uticati na izgled i budućnost života i izgleda gradova u Srbiji i svetu. eđu ostalim aktivnostima, koje će pratiti programe izložbi, biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja.

BINA 2022 je otvorena 26. maja izložbom Nagrade i konkursi 2021-2022, koja će trajati do 12. juna. Ova izložba će predstaviti pobednička rešenja odabrana na sedam arhitektonskih konkursa za grad Beograd, organizovanih od strane Udruženja arhitekata Srbije i Društva arhitekata Beograda. Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za:

  • deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu;
  • izgradnju-proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije;
  • paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu;
  • kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica”, Mostarska petlja, Beograd;
  • Metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa;
  • nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izložba Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award Fondacije Mis van der Roe, čiji je kustos Ivan Blasi, trajaće od 16. juna do 7. jula. Na izložbi u Beogradu će u digitalnom formatu biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Posebno će biti istaknuto 40 projekata koji su ušli u uži izbor, kao i dva nagrađena projekta. Poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija koje redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu od 2009. godine.

Ceo program i ostale informacije potražite na OVOM LINKU.