O nama

Festival S.U.T.R.A. u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu

Od 22. septembra do 7. oktobra 2022, u Muzeju nauke i tehnike biće organizovano 11. izdanje festivala S.U.T.R.A. pod sloganom „Digitalno zadovoljstvo“. Ovaj festival se bavi objedinjavanjem nauke, umetnosti i tehnologije.

Festival predstavlja digitalno zadovoljstvo kroz tri forme: izložbu, predavanja i istraživanje i pokušava da razdvoji autentično i lažno, štetno i korisno, angažovano i monetizovano… Program festivala predstavlja publici najkvalitetnije umetnike, naučnike, psihijatre, psihologe, istraživače i praktičare.

Ovogodišnje izdanje festivala S.U.T.R.A. bavi se ljudskom egzistencijom u internet prostoru, pri čemu se akcenat stavlja na istraživanju pokušaja da se naša svakodnevnica prenese i koristi posedstvom digitalne tehnologije.

“Nadamo se da podjednako zaronimo u sferu unutrašnjeg i interpersonalnog I osvetlimo šta se dešava u polju digitalnog između pojedinaca I drugoga te šta izranja iz interakcije ta dva”, navode autori.

Kustos Ivan Stanić organizovao je izložbu „Digitalno zadovoljstvo“, na kojoj će biti predstavljeni umetnici, među kojima se nalazi I predstavnik ovogodišnje selekcije Young Balkan Designers, Arpad Pulai.

Arpad Pulai – Da li je digitalno taktilno?

U subotu, 24. septembra od 11 časova u Muzeju nauke i tehnike biće priređeni „Razgovori“. Urednica je Maja Lajon, a učesnici Ivanka Dunjić Jovanović, Zorica Tomić, Olivera Vuković, Danilo Pešić, Dobrinka Kuzmanović, Aleksandra Džambić, Željko Jovandić.

Biće predstavljeni i rezultati najnovijeg istraživanja „Iskustva mladih na Internetu“, Olivera Toškovića i Dobrinke Kuzmanović.

Ulaz za vreme trajanja programa je besplatan. A više informacija o samom festival možete pronaći na ovom linku.

Festival S.U.T.R.A. je najstariji festival u Srbiji posvećen spajanju umetnosti, nauke i tehnologije. Nastao je 2009. godine kao pilot-projekat u okviru trećeg Festivala nauke. Festival zvanično postaje projekat Muzeja nauke i tehnike 2016. godine, u svom šestom izdanju.